Стародавній Київ: які археологічні знахідки виявили на Поштовій площі та Оболонському острові

Музей на Поштовій. Скриншот: kanaldim.tv

Під час будівництва на Поштовій площі були знайдені артефакти часів Київської Русі. Через деякий час будівельні роботи зупинили і з'явився музей, що розкриває киянам історію столиці. Під час розкопок археологи знайшли десятки монет, печаток, прикрас тощо.

Таємниці предків також можна відкрити на Оболонському острові. Тут під час будівництва виявили ще більш давні артефакти. Про цікаві знахідки розповідається у сюжеті програми "Ранку Вдома".

Залишки дерев'яних огорож, колоди, через які захисники Києва виливали розплавлений дьоготь на загарбників, фундаменти майстерень і будинків прадавніх киян, сліди першої митниці і навіть прообраз холодильника, де наші далекі пращури зберігали продукти — відчуття наче потрапив на зйомки фільму про хрещення Русі і ось-ось на вулиці з'явиться князь Володимир. Проте це не зйомки, а справжня історія, до якої можна доторкнутися рукою. Артефакти були знайдені під час будівництва на Поштовій площі. Через деякий час будівництво зупинили, а на його місці виник музей, що розкриває киянам історію стародавньої столиці. 

Один із головних експонатів музею — фрагмент наскрізної хрещатицької вежі, через яку можна було потрапити до стародавнього міста або виїхати з нього. 

Під час розкопок археологи знайшли десятки монет, печаток і прикрас, що належали давнім киянам. Усе це було передане до Інституту археології та після реставрації повернеться назад у музей. Але виявляється, що Поштова площа не єдине місце в столиці, яке може відкрити киянам таємниці предків.

На Оболонському острові під час будівництва знайшли ще більш давні артефакти. 

"Поки що говорити про щось зарано, бо ми тільки маємо починати тут працювати. Очікуємо реєстрацію дозвільної документації на дослідження від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, тоді ми зможемо провести роботи і сказати, що тут було", — пояснює завідувач відділу археології Києва Інституту археології НАН Всеволод Івакін.

Перший артефакт — прикраса лунниця, яку знайшли місцеві жителі під час прогулянки островом. Коли закладалася каналізаційна мережа, ґрунт разом із знахідкою було піднято на поверхню. У разі, якщо здогадки археологів підтвердяться, лише одна маленька металева прикраса дасть змогу говорити про більш давнє походження Києва, ніж ми вважаємо зараз.

Читайте також: Яким був український гламур: художниця та стилістка Тетяна Кремень випустила комікс "Даруйте, я стиліст"

Прямий ефір