Яким був український гламур: художниця та стилістка Тетяна Кремень випустила комікс "Даруйте, я стиліст"

Комікс Тетяни Кремень. Скриншот: kanaldim.tv

Художниця та стилістка Тетяна Кремень понад п'ять років працювала у модній індустрії. Нещодавно вона видала комікс, де показала зворотний бік українського гламуру — "Даруйте, я стиліст". Це 18 історій про українську моду в епоху дурних грошей та пізнього Януковича. Більше про те, яким був український гламур, розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Вона знає, який розмір трусів у Володимира Кличка і чому Святослав Вакарчук ненавидить годинники. Художниця та стилістка Тетяна Кремень понад п'ять років пропрацювала у модній індустрії і видала графічну новелу, в якій показала зворотний бік українського гламуру. 

"Я зрозуміла, що мене не відпускають ті історії, які трапилися зі мною, коли я працювала стилістом, тому почала їх записувати, замальовувати", — розповідає Тетяна.

"Даруйте, я стиліст" — це 18 історій про український фешн в епоху дурних грошей та пізнього Януковича. Тоді Тетяна працювала в чоловічому журналі Esquire і її робочі дні були наповнені суперечностями. Цілий день стилістка могла вибирати годинник, який коштував більше, ніж її квартира. Наступного дня Тетяна копирсалася на ринку у пошуках іншого реквізиту для зйомок — губки для миття посуду. Контрасти стали ще різкішими під час Революції гідності. 

"Йдеш із усіма пакунками речей, а там стоять хлопці, які воюють, і ти дуже дивно себе почуваєш. Тому що кому потрібні ці всі Том Форд, Гуччі і кашеміри?" — говорить авторка коміксу.

Тоді Тетяна поверталася з дорогого бутика. Її вперше пропустили через центральний вхід, хоча раніше стилістам дозволяли користуватися тільки чорним ходом. Стало зрозуміло — світ "лакшері" в Україні доживає свої останні дні. 

Наприкінці 2014 року Esquire в Україні закрили, а Тетяна почала вчитися малювати. Книжка мала вийти російською мовою наприкінці 2021 року, та щось зупинило Тетяну. Вона вирішила перекласти її українською і не пошкодувала. 

У коміксі Тетяни фігурують реальні персони, інколи трохи завуальовані. Одна з них — зірка Славік, в якій легко можна вгадати Святослава Вакарчука. Та одна з найбільш кричущих історій пов'язана зі зйомкою кримських татар. 

"Колись мені зателефонували з одного магазину одягу і сказали, що все чудово, вони дуже люблять нас і наші матеріали, але, будь ласка, "ніколи-ніколи не знімайте наш одяг на хачах". Я була в шоці, перепитую. Вони: "Ну, на хачах". Я їм: "Це кримські татари". — "Ну так-так, хачі". Ніколи більше в цьому магазині я не була", — згадує Тетяна.

Історії в коміксі Тетяни — минуле фешн-індустрії, яке вже ніколи не повториться, переконана художниця. Жінка продовжує займатись мультиплікацією. Зараз в її планшеті багато скетчів про війну. У розробці — проєкт із польською анімаційною студією — мультфільм про початок повномасштабної війни в Україні.

Читайте також: Переселенці з Херсона знайшли на одеському узбережжі візантійську амфору

Прямий ефір