День народження зірки "Механічного апельсина" та визволення Маріуполя у 2014 році: 13 червня в історії

Зустрічаємо вівторок, 13 червня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

13 червня 1934 року народився видатний український конструктор ракетно-космічної техніки Яків Айзенберг. Його ім'я відоме не лише в Україні, але й за кордоном. Понад 40 років життя вчений присвятив харківському заводу "Хартрон". Починав як звичайний інженер, а згодом став генеральним директором. Найвідоміші проєкти, розроблені вченими на чолі з Айзенбергом — старт стратегічної ракети SS-18 "Сатана", участь у запуску орбітальної станції "Мир", космічного корабля "Буран". Одного разу Айзенберга запитали, яке його головне досягнення у космонавтиці. Не вагаючись, він відповів: "Жодного виходу з ладу систем управління". 

13 червня англійський актор Малкольм Макдавелл святкує 80-річний ювілей. Роль у культовому фільмі Стенлі Кубрика "Механічний апельсин" — одна з найбільш знакових робіт актора. До речі, Кубрик від самого початку знав, що у головній ролі Алекса ДеЛарджа хотів бачити виключно Макдавелла. "Якщо він зайнятий, я, ймовірно, не зніматимуть цей фільм", — говорив режисер. Критики назвали роботу актора однією з найбільш вражаючих в кінематографі. 

13 червня 2014 року — День визволення Маріуполя від проросійських бойовиків. Тоді місто на півдні Донецької області окупанти утримували близько місяця. У спецоперації зі звільнення брали участь бійці спецбатальйону "Азов", дві роти спецбатальйону "Дніпро", Нацгвардія та спецназ МВС. У 2022 році після повномасштабного вторгнення до України військам РФ вдалося заблокувати Маріуполь. Ворог обстрілював місто з різного типу зброї, а також скидав авіаційні бомби. Вбитих, а їх щонайменше 22 000, ховали у братських могилах і дворах житлових будинків. Маріуполь — один із символів опору українського народу російському вторгненню. Йому присвоєно звання Місто-герой.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір