Україні повернуть "скіфське золото" з Криму — за нього судилися майже 10 років

"Скіфське золото". Фото: nikopol.city

Україна остаточно перемогла у справі щодо "скіфського золота". Верховний суд Нідерландів постановив, що нідерландський музей Алларда Пірсона має повернути Україні золоті артефакти античної доби й скіфської епохи. Про це повідомляє "Дім" з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України

Понад 500 реліквій вивезли з Криму ще на початку 2014 року, до окупації півострова Росією, для експозиції "Крим — золотий острів у Чорному морі" музею Алларда Пірсона.

Після окупації Кримського півострова представникам музею стало незрозуміло, кому передавати назад ці предмети: музеям в окупованому Криму чи Україні. Тому артефакти зберігались в музеї Алларда Пірсона донині.

У грудні 2016-го суд Амстердама постановив, що "скіфське золото" потрібно повернути на територію України. У січні 2017-го кримські музеї, серед яких Центральний музей Тавриди, Національний заповідник "Херсонес Таврійський", Керченський історико-культурний заповідник та Бахчисарайський історико-культурний заповідник, вирішили оскаржити рішення суду та повернути артефакти на окуповану територію.

Лише зараз Нідерланди остаточно відхилили скаргу Росії та підтвердили, що "скіфське золото" повернеться в Україну. Президент Володимир Зеленський вже відреагував на ці новини та зазначив, що "скіфське золото" повернеться в Крим, щойно над півостровом замайорить український прапор.

Читайте також: У Луврі влаштують виставку ікон з київського Музею Ханенків

Прямий ефір