Відкриття Панамського каналу та винайдення протигазу: 12 червня в історії

Зустрічаємо понеділок, 12 червня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

12 червня 1849 у США запатентували протигаз — винахід американця Льюїса Хаслетта. Вперше пристрій для захисту органів дихання використали під час Першої світової війни, але він виявився не дуже ефективним. Вдосконалив винахід американця український хімік Микола Зелінський. Спочатку нащадок волинських дворян дослідив унікальні властивості активованого вугілля, яке здатне абсорбувати шкідливі речовини, а згодом разом із технологом спроектував свого роду контейнер з металевими сітками, між якими помістив шари вугілля. В кінці прикріпив до контейнера гумову шапку. Український варіант протигазу захищав від усіх наявних на той час видів газу і врятував життя тисячам солдатів. З роками пристрій неодноразово вдосконалювали, і він став не лише надійнішим, а й зручнішим у використанні. 

Цього дня 1920 року офіційно відкрили одну з основних транспортних артерій світу — Панамський канал. Ідея будівництва водного шляху, який з'єднав Панамську затоку Тихого океану з Карибським морем та Атлантичним океаном, виникла ще у XVI столітті. Втілювати задум у життя почали лише через декілька століть. Одну з найскладніших інженерних конструкцій будували американці. На відміну від інших каналів, Панамський не прокладений по всій довжині на рівні моря. Судна піднімаються і опускаються за допомогою гігантських шлюзів на вході і виході. За більш ніж 100 років цим водним шляхом пройшли понад мільйон плавальних засобів. 

12 червня 1966 року у Києві розпочалась експлуатація першого у світі тролейбусного поїзда. Два тролейбуси у потяг з'єднав український інженер Володимир Веклич і тим самим запобіг транспортному колапсу в українській столиці. Адже на початку 1960-х водіїв катастрофічно не вистачало, в той час як кількість пасажирів невпинно росла. Ноу-хау створили за два роки на базі тролейбусного депо №2 — найбільшого за площею в Києві. Тролейбусні потяги, які працювали за системою Веклича, успішно експлуатувалися у більш ніж 20 містах колишнього СРСР, зокрема в Ризі і Талліні.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір