Гетьманство Петра Дорошенка, заснування кіностудії Universal та вихід книги "1984": 8 червня в історії

Зустрічаємо четвер, 8 червня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

8 червня 1668 року Петро Дорошенко був обраний гетьманом всієї України. Уродженець Чигирина з козацького роду, обійнявши посаду, почав боротьбу за об'єднання земель в одну державу, адже Україна була розділена по Дніпру. Лівобережжя з Києвом контролювали московити, Правобережжя — поляки. Маючи сподівання отримати допомогу у протистоянні з Річчю Посполитою і Московським царством, Дорошенко уклав угоду з Османською імперією. Туреччина стала союзником України, однак водночас спустошувала українські землі. Зневірившись, Петро Дорошенко добровільно склав із себе повноваження гетьмана. Головними досягненнями воєначальника за роки правління називають створення постійного двадцятитисячного війська, встановлення на кордоні нових митних постів і впровадження політики колонізації незалежних земель. 

Цього дня 1912 року в США була заснована кінокомпанія Universal Pictures — одна з найстаріших у світі. Її створив німець Карл Леммле, який у 17 емігрував за океан. Спочатку в невеликих павільйонах Universal знімали малоюджетні стрічки. З роками американська кіностудія розширювалася і сьогодні входить до десятки найбільших у світі. Такі легендарні фільми, як "Парк Юрського періоду", "Форсаж", "Список Шиндлера" — на рахунку Universal Pictures. До речі, "Список Шиндлера" визнаний найкасовішою чорно-білою стрічкою сучасності, що зібрала 321 мільйон доларів. Також фільм отримав сім премій "Оскар". 2022 року через російську агресію проти України компанія призупинила співпрацю з РФ. 

8 червня 1949 року в Лондоні вийшов культовий роман-антиутопія "1984". Його автор — британський письменник Джордж Орвелл. У центрі сюжету життя лондонця Вінстона Сміта в тоталітарному суспільстві. Назва книжки — це рік, у якому розгортаються події роману. Перший наклад твору становив понад 20 000 примірників. У ньому автор передбачив, зокрема, появу камер відеоспостереження і штучний інтелект. Свого часу утопічний роман вважався революційним і був та є заборонений у низці тоталітарних країн, зокрема в Росії і Білорусі. Небезпеки, від яких Орвелл застерігає у своєму творі, повною мірою проявилися саме у сучасній Росії. Книжка є однією з найпопулярніших у своєму жанрі — її переклали щонайменше 60 мовами. Також історію успішно екранізували. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір