Відкриття ботанічного саду у Києві та Міжнародний день миротворців ООН — 29 травня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 29 травня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

29 травня 1953 року людство вперше підкорило Еверест — одну з найвідоміших вершин світу. Її висота сягає 8 849 метрів над рівнем моря. Того дня об 11:30, після виснажливого підйому південним схилом, дістатись вершини зуміли альпіністи британської експедиції Тенцинг Норгей та Едмунд Гілларі.

Першу спробу піднятися на гору Еверест людство здійснило ще у 1921 році, але впродовж більш як тридцяти років усі експедиції були марними. Альпіністи або гинули, або поверталися ні з чим.

Підкорювачі найвищої точки планети — Норгей та Гілларі, провели на вершині Евересту 15 хвилин. Аби підтвердити успішне сходження, зробили світлини. За історичне досягнення Гілларі посвятили у лицарі, а Нори нагородили медаллю Георга й орденом Зірки Непалу.

Цього дня 1964 року у Києві відкрився ботанічний сад імені Миколи Гришка. Одне з найулюбленіших місць відпочинку киян та гостей міста. Ідея створення ботанічного саду на історичних пагорбах Печерська зародилася ще у 1918 році, коли була створена Національна академія наук.

Однак засновувати ботсаду почали у 1935 році. Особливу увагу відвідувачів привертають сади магнолій, троянди і, звісно ж, бузок. Вражає також і оранжерейний комплекс. Його колекція нараховує майже чотири тисячі видів і збиралась упродовж 40 років.

Захоплює своєю красою і Корейський сад, визнаний ЮНЕСКО частиною всесвітньої культурної спадщини. Це копія саду, розташованого в палаці Чхандоккун в Сеулі.

Ботанічний сад імені Гришка площею понад 130 гектарів займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи.

Сьогодні Міжнародний день миротворців Організації Об'єднаних Націй — відважних людей, які готові стати на захист миру у різних країнах світу. Дата пов'язана з історичною подією. 29 травня 1948 року Рада Безпеки ООН заснувала першу місію з підтримки миру.

Відтоді понад один мільйон миротворців пройшли службу під прапором ООН і провели понад 70 миротворчих операцій. Їхня мета — порятунок людських життів, запобігання масових злодіянь і, звісно ж, створення основи для побудови миру.

Перша участь вже незалежної України у миротворчих операціях розпочалася у Боснії у 1992 році. Український батальйон сформували за три тижні. З того часу понад 45 тисяч військовослужбовців Збройних сил України були залучені до місій у Косово, Іраку, Афганістані, Ліберії.

Через повномасштабну війну Росії проти України президент Володимир Зеленський відкликав українських миротворців, які долучені до міжнародних операцій для посилення української армії й участі у боротьбі за свободу та незалежність нашої країни.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір