День народження Олександра Богомольця та перший матч донецького "Шахтаря" — 24 травня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо середу, 24 травня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

24 травня 1881 року народився український лікар Олександр Богомолець. Медицині він навчався в Університеті Одеси, пізніше працював у найкращих клініках і університетах Франції та Німеччини. У 28 років став доктором медицини.

В 1921 році Богомолець опублікував одну з найвідоміших праць — "Короткий курс патологічної фізіології". Це був перший підручник історії медицини з патофізіології.

Згодом він написав ще чотири томи. Олександр Богомолець провів першу у світі наукову конференцію, присвячену проблемам старості та профілактики передчасного старіння.

1930 року вчений став президентом Національної академії наук України і очолював цю наукову організацію до кінця життя. Ім'я талановитого лікаря має Київський національний медичний університет.

Одній із найтитулованіших футбольних команд Європи — донецькому "Шахтарю" цього дня виповнюється 87 років. Саме 24 травня 1936 року "гірники" провели свій перший матч у Казані з місцевим "Динамо".

Зараз на рахунку донецького "Шахтаря" десятки престижних трофеїв на внутрішніх і міжнародних змаганнях, Кубок УЄФА, який вони виграли 2009 рок — одна з найвидатніших перемог "гірників".

День народження відзначає український співак, музикант, лідер гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка. Одного разу до нього в гуртожиток набігли гітаристи Олександр Піпа і Юрій Здоренко з пропозицією створити рок-гурт. Так, 1986 року в кімнаті гуртожитку виник музичний колектив "Воплі Відоплясова". Саме вони першими заспівали рок українською. Шалений успіх колективу та його фронтменові принесла пісня "Танці". Цей хіт Скрипка написав лише за 15 хвилин.

У 1990-х роках музичний колектив почав гастролювати Європою. "Воплі Відоплясова" — один із найвпізнаваніших українських рок-гуртів у світі. Олег Скрипка активно підтримує Україну у боротьбі за незалежність і свободу. 2022 року він випустив трек "Героям слава", присвячений воїнам Збройних сил України.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір