День морської піхоти та день народження Андрія Коцки — 23 травня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо вівторок, 23 травня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Художник Андрій Коцка народився 23 травня 1911 року. Навчався в Ужгородській публічній школі та у Римській академії мистецтв. Гори і люди в народних костюмах — популярні теми у творчості художника.

Йому, як нікому іншому, вдавалося передати колорит Закарпаття, а жіночі портрети взагалі були його візитівкою. Найвідоміші роботи художника — "Верховинка" і "Гуцулка". В Ужгороді діє Меморіальний музей Андрія Коцки.

23 травня — день народження у балерини Олени Філіп'євої.  В 10 років талановита дівчинка із Запорізької області приїхала навчатись до Київського хореографічного училища. Одразу після закінчення стала балериною Національного театру опери та балету. Вона танцювала весь класичний репертуар: "Жизель", "Спляча красуня", "Кармен-сюїта", "Раймонда".

У 23 роки Філіп'єва стала народною артисткою України, наймолодшою в історії незалежної України. Гастролювала багатьма країнами, зокрема Німеччиною, Францією, Японією. У 2020 році отримала Орден князя Ярослава Мудрого IV за значний внесок у розвиток культури.

23 травня в Україні відзначають День морської піхоти. Загальнодержавне свято започаткували у 2014 році. Військовослужбовці морської піхоти входять до складу Збройних сил України як окремий рід військ. З початком повномасштабного вторгнення вони одними з перших прийняли на себе удар російської агресії.

На передньому знаку піхотинців зображені меч, якір та крила, які символізують завдання, що виконують воїни на морі, на суші та в повітрі. "Вірний завжди" — девіз українських морських піхотинців.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір