Відкриття меморіалу жертвам Голокосту та день народження Івана Малковича: 10 травня в історії

Зустрічаємо середа, 10 травня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня у 1933 році в Берліні студенти нацисти спалили близько 25 тисяч книг не арійського духу. Серед них були праці Фрейда, Маркса, Брехта, Манна, Ремарка, Хемінгуея та інших авторів. Це стало початком епохи державної цензури і контролю над культурою. За спаленням спостерігало понад 40 тисяч людей. Такі ж акції пройшли тоді і в інших містах Німеччини.

10 травня 1894 року на Полтавщині народився композитор Дмитро Тьомкін. 22 рази він номінувався на премію "Оскар" і отримав чотири статуетки. Першим учителем маестро була мама.

Композитор працював із найкращими режисерами Голлівуду, серед яких Альфред Хічкок. Перед тим, як створювати музику, Тьомкін завжди приходив на знімальний майданчик, щоби почути голоси акторів. Він прагнув, аби його мелодії підкреслювали тембр артистів.

Творчий доробок Тьомкіна вражає. Він написав музику до 160 фільмів. Один із найвідоміших творів композитора — саундтрек до стрічки "Рівно опівдні".

Ніжна скрипка України. Так називає українського поета і видавця Івана Малковича Ліна Костенко. Сьогодні Іван Малкович святкує 62-річчя. Свій перший вірш Малкович написав у вісім, а вже у 19 років став відомим як найкращий молодий український поет. За книжку "Подорожник із новими віршами" поет отримав Шевченківську премію.

Іван Малкович заснував одне з найвідоміших видавництв в Україні — "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Його стараннями була видана серія культових романів про Гаррі Поттера. Це був дуже успішний проєкт. Зараз видавництво активно підтримує Збройні сили України.

10 травня 2005 року в Берліні відкрився меморіал жертвам Голокосту. На 19 тисячах квадратних метрів встановили 2 тисячі 711 бетонних плит заввишки чотири метри. Спроєктував меморіал американський архітектор Пітер Айзенман на спомин про мільйони вбитих у Європі євреїв.

"Меморіал виконає свою функцію лише в тому разі, якщо він провокуватиме. Адже це допоможе підтримати дискусію про причини Голокосту і про те, як уникнути повторення такої трагедії", — сказав архітектор Пітер Айзенман.

Слово Голокост означає "всеспалення". Сьогодні в багатьох країнах світу заперечення Голокосту є кримінальним злочином, адже він став прикладом геноциду, свідомого вбивства великої групи людей певної національності, раси чи релігії.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір