Перший політ гелікоптера-амфібії та реабілітація жертв політичних репресій в Україні: 17 квітня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 17 квітня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Перший у світі вертоліт-амфібія на поплавкову шасі піднявся в повітря 17 квітня 1941 року. Це був неймовірний успіх. Гелікоптер здатний здійснювати посадку і зліт з води сконструював киянин Ігор Сікорський. Винахід випускника Київського політехнічного інституту вражав. Амфібія Сікорського здійснила зліт з води й через півтори години успішно приземлилася на сушу. Саме цей вертоліт Сікорського першим у світі поставили на серійне виробництво.

Дизайнерка, співачка, кохана дружина, мама чотирьох дітей і меценат. Цього дня Вікторії Бекхем виповнюється 49 років. Майже 20 років Вікторія була вокалісткою успішного в 1990-х гурту Spice Girls. Там їй дали прізвисько Пош-Спайс. У 1997 році на вечірці після футбольного матчу Вікторія познайомилась з гравцем футбольного клубу "Манчестер Юнайтед" Девідом Бекхемом. Вже за рік пара оголосила про заручини. Церемонія їхнього одруження увійшла до списку найяскравіших весіль століття.

Зіркова пара Бекхемів однією з перших підтримала українців у боротьбі проти російської агресії. Подружжя організували благодійний збір для допомоги українським дітям. Крім того, Девід тимчасово віддав доступ до свого акаунту в Instagram українському лікарю, аби той показав якомога ширше аудиторії роботу пологового будинку в Харкові під час війни.

17 квітня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про реабілітацію жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму". Цей документ став основою для діяльності Української держави з відновлення справедливості стосовно безневинно постраждалих. Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку.

Деякі фахівці вважають, що за час правління більшовицько-комуністичного режиму в Україні були заарештовані майже півтора мільйона осіб. Величезна кількість цих людей була розстріляна, інші пройшли через тюрми, заслання, каторги, табори, примусово утримувалися у психіатричних закладах.

Терор і репресії торкнулися майже всіх верств українського населення: науковців, політиків, військових, священників, представників культури й селянства. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір