У Нацполіції служить єдина в Україні собака емоційної підтримки: як виглядає вона та її "побратими"

Службові собаки. Скриншот: kanaldim.tv

Службові собаки допомагають у розмінуванні, евакуації, інспектують вулиці, а ще займаються психологічною допомогою. Саме у Нацполіції Київської області працює єдина в Україні собака емоційної підтримки. Як тренуються та працюють її "колеги", та чому до чотирилапих службовців приїздив відомий філантроп Говард Баффет, дізнавайтеся у сюжеті "Ранку Вдома".

22 березня росіяни атакували Україну дронами камікадзе. Тоді "прилетіло" по гуртожитках Ржищівського професійного ліцею в Київській області. Саме службові собаки знайшли на місці трагедії докази воєнних злочинів росіян.

"Наші собаки детектори з пошуку вибухівки знайшли і частина ворожих безпілотників, в тому числі знайшли материнську плату. Ну як нам сказали потім, що це отой самий мозок цього апарату", — інспекторка, кінологиня Головного управління Нацполіції України в Київській області Катерина Беляєва.

Катерина Беляєва, кандидат юридичних наук і тричі чемпіонка світу з гирьового спорту. Ще кілька років тому вона й гадки не мала, що працюватиме в Національній поліції.

"Побачила собаку Ванду — свою майбутню службову собаку, закохалася в неї і заради неї прийшла служити в поліцію. Це та собака, яка прямо пов'язана з моєю долею", — зізналась інспекторка поліції.

Зараз Катерина відповідає за підготовку службових собак, проводить з ними тренування на спеціально обладнаному майданчику.

Під час повномасштабної війни роботи у службових собак значно побільшало. Вони допомагають у розмінування, евакуації, інспектують вулиці, займаються психологічною допомогою. З останнім може чудово впоратися дворняга Поля.

"Ми знайшли її за місяць до повномасштабного вторгнення. Наші хлопці поїхали на виїзд до Київської області. Там була ця собачка, яка не могла ходити. Ймовірно, її переїхала автівка, і вона взагалі не ставала на задні лапи", —  розповіла Катерина Беляєва.

Поліцейські разом з волонтерами забезпечили Полі складну операцію, з якої вона не тільки стала на лапи, а й почала лікувати інших.

"Вона знімала стрес у тих, хто знаходився в непростій ситуації. Вона зустрічала людей, які виходили з окупації. Вона зустрічала тих, хто повертався з полону. Ми побачили, що вона є такою собакою, антистресом, собакою емоційної підтримки. Зараз Поля активно працює в госпіталях і допомагає військовим в реабілітації. Сьогодні Поля є поліцейською собакою і єдиною в Україні собакою емоційної підтримки, яка має офіційний статус при державній організації", — резюмувала Катерина Беляєва. 

Зараз у поліції Київської області працює 55 службових собак. Їхню роботу відзначив відомий філантроп Говард Баффет під час поїздки на Київщину. Американець передав правоохоронцям ще десять бельгійських вівчарок, яких уже готують до служби в умовах війни.

Читайте також: "Хвостата банда" виготовляє аптечки для службових собак ЗСУ. На черзі — Нацгвардія

Прямий ефір