Світовий рекорд: львів'янин Павло Кордіяка став найсильнішою людиною Європи

Олексій Новіков, Павло Кордіяка, Айварс Шмаукстеліс. Фото: facebook.com/giantslive

Найсильніших українців стає більше — і вдома, і на всьому нашому континенті, хоч заради точності звання найсильнішої людини Європи український стронгмен здобув на острові Велика Британія. Серед головних претендентів на титул був торішній переможець Олексій Новіков, але саме інший наш стронгмен, Павло Кордіяка, неабияк підвищив конкуренцію. Більше про успіхи українських спортсменів йдеться у програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім".

Щоб стати найсильнішим у Європі, треба здолати найсильнішого у світі. За такої умови відбувався турнір стронгменів в англійському місті Лідс. Суперсилачі мали перевершити результат українця Олексія Новікова. Його головним суперником і переможцем став інший наш співвітчизник — Павло Кордіяка. 

"На п'єдесталі мало бути троє українців, однак один знявся. Звісно, мої особисті амбіції — я хотів виграти. Тільки зараз починаю усвідомлювати і радіти, що виграв", — каже Павло.

Першу перемогу на змаганнях найвищого рівня Павло присвятив Збройним силам України та одній дуже рідній людині. 

"Перемога була важлива не стільки для мене особисто, як для України. Багато моїх друзів зараз на фронті. Мій батько також у ЗСУ. Тому ціль була — підняти український прапор на п'єдесталі", — пояснює спортсмен.

Змагання складалися з п'яти випробовувань на силу:

  • спершу спортсмени мали пройти через випробування з підняття п'яти колод, що збільшували вагу по мірі просування турніром. Кордіяка став єдиним, хто підняв усі п'ять колод;
  • другий етап турніру передбачав змагання в категорії Load & Push — спортсмени мусили завантажити у кошик ковадло, мішок з піском та колесо, після чого просунути його на встановлену дистанцію. Цього разу краще за інших знову впорався Кордіяка — 44.14 секунди;
  • у третьому турнірі зі станової тяги Кордіяка показав сьомий найкращий результат з трьома вдалими спробами;
  • четвертий етап передбачав змагання під назвою "Колесо болю" — учасникам було необхідно протягнути важіль, приєднаний до центру кола, на максимальну відстань. Показником успішності слугували градуси (360 градусів — повне коло), а Кордіяка єдиний закінчив змагання з показником у понад 1000 градусів;
  • заключними змаганнями став турнір з підняття п'яти кам'яних брил. Розподіл місць відбувався згідно з часом, який спортсмени витратили на подолання всіх снарядів. Кордіяка посів друге місце з показником у 5 брил за 21.76 секунди. 

Павло виграв три з п'ятьох виснажливих вправ, що входили до програми змагань. А так зване "Колесо Конана" український стронгмен виконав, встановивши новий світовий рекорд. Вдало поєднати силу, витривалість, мобільність та швидкість Павлу допомогли заняття іншими видами спорту.

"Коли мені було шість років, я почав займатися футболом, потім пішла ще акробатика і паралельно бальні танці. Десь під час навчання на першому курсі я займався ММА (змішані бойові мистецтва, — ред.) і просто у спортзалі. Мені сподобалось уточнення "стронгмен" і я вирішив спробувати", — розповідає Павло.

Кремезна статура Павла Кордіяка — результат щоденної роботи і турботи, бо досягнення необхідного запасу енергії для занять із вагою потребує особливої дисципліни. 

"Я люблю смачно поїсти, але тут це робота: постійно маєш думати про їжу, постійно маєш їсти, ходиш в стані набитого живота, що спричиняє сонливість. Втрачається задоволення від їжі. Мені потрібно їсти близько 7000 калорій щодня, але вдається 6000", — ділиться він.

Павло не лише стронгмен. Після закінчення Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського працює за фахом — фізичний терапевт. 

"Я не скажу, що це прям моя професія… Це виснажлива робота. Щодня встаю о сьомій ранку, їду на роботу. Намагаюся влаштовувати собі обідній сон, бо без нього я не зможу тренуватися", — пояснює він.

Найсильніша людина Європи добре розуміє вагу своєї перемоги, але значно більше говорить про ту, якої чекає вся країна. Павло впевнений, що після перемоги Україна буде однією з найкращих країн Європи чи навіть світу.

Більше спортивних новин:

Прямий ефір