Незламні: жінка коваля продовжує справу чоловіка, який захищає Україну

Марія Кобець. Скриншот: kanaldim.tv

Марія Кобець із Чернігівщини навчилася кувати, аби зберегти справу свого чоловіка. Його мобілізували до лав ЗСУ, тож тендітна жінка вирішила самостійно стати до ковадла. Через роботу у кузні у Марії почалися проблеми зі шкірою та болі в руках, втім вона продовжує відточувати свою майстерність. Ким жінка працювала раніше, чи підтримав її чоловік та де бере сили для важкої роботи, дізнавайтеся у сюжеті "Ранку Вдома".

162 сантиметри зросту, 48 кілограмів ваги та серце, сповнене відваги. Так можна описати Марію Кобець із Чернігівщини. Аби зберегти справу свого чоловіка, жінка навчилася кувати.

"Я до декрету працювала молодшим науковим співробітником в обласному історичному музеї Чернігова. Чоловік займався своєю улюбленою справою — ковальством. Ми з дитиною кожен день навідувались в кузню, дивилися, як тато працює. Допомагали йому з контентом: знімали відео, фотографували. Були дуже великі плани", — розповіла Марія Кобець.

Усе змінила повномасштабна війна. Чоловіка Марії мобілізували до лав ЗСУ, тож тендітна жінка вирішила не гаяти часу і сама стала до ковадла.

У кузні Марія працює голіруч, адже захисних рукавичок її розміру в магазинах просто немає. При цьому нігті у жінки нафарбовані завжди, але не задля краси, а задля безпеки.

"Почала покривати нігті гелем, як виявилося це допомагає вберегти пальці на ногах на руках. Тому що після удару гель тріскається, а нігтя вже б не було. Виявилося, що усі ці жіночі штучки дуже корисні в ковальстві", — зізналася дружина коваля.

У кузні дуже багато абразиву. То ж у Марії почалися проблеми зі шкірою та болі в руках. Але до ковальства, як до спорту, звикаєш, каже Марія. Вона експериментує з металом майже рік. Каже, спершу односельці не вірили, що в кузні працює жінка. Потім почали звертатися за допомогою.

Зараз Марія виробляє нескладні предмети побуту, кує для військових скоби та чекає з фронту свого захисника, аби разом розвивати сімейний бізнес після перемоги.

Читайте також: Незламні: 23-річна українка відкрила кав’ярню у Лондоні

Прямий ефір