Міжнародний жіночий день та дебют Вєрки Сердючки: 8 березня в історії

Зустрічаємо середу, 8 березня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

8 березня — Міжнародний жіночий день. Його історія розпочалася з боротьби жінок за свої права. На вулиці Нью-Йорка з протестом вийшли працівниці підприємств текстильної промисловості. Вони вимагали поліпшити умови праці та збільшити заробітну плату. А вже у 1910 році на конференції в Копенгагені німецька активістка Клара Цеткін запропонувала відзначати у березні День міжнародної солідарності жінок. Україна підписала Конвенцію ООН щодо ліквідації всіх форм жіночої дискримінації. Проте проблема не зникла, адже жінки в нашій країні значно менше від чоловіків, залучені до політичного життя та громадської діяльності. Крім того, мільйон українських жінок щороку стають жертвами домашнього насильства.

8 березня 1993 року український артист Андрій Данилко вперше з'явився на сцені в образі народної улюблениці Вєрки Сердючки. Сталося це на Полтавській гуморині. Харизматичну провідницю спального вагона Данилко придумав ще у школі. 2007 року артист в образі Вєрки Сердючки представив Україну на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення і посів друге місце. Після виступу українець опинився в центрі міжнародного скандалу. Росія заявила, що Данилко нібито заспівав: "Раша гудбай". Артист це заперечував. Натомість в березні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії до України, заявив, що таки змінив текст свого хіта на вищезгадані слова.

У ніч проти 8 березня 2014 року було втрачено зв'язок з літаком Boeing 777-200ER, що виконував рейс з Куала-Лумпура в Пекін. Перебуваючи над Південнокитайським морем літак також зник з екранів радарів. На борту перебувало 239 осіб, із них 12 членів екіпажу і 227 пасажирів. Серед них — двоє українців. Рейс виконувався авіакомпанією Malaysia Airlines. Пошукова операція, що тривала протягом чотирьох місяців результатів не дала. Що сталося з лайнером — досі невідомо. Усіх 239 осіб, що перебували в літаку, згодом визнали загиблими.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір