День народження Володимира Дахно та дебют київського "Динамо": 7 березня в історії

Зустрічаємо вівторок, 7 березня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Український художник-мультиплікатор, режисер і сценарист, автор мультиплікаційної саги "Як козаки…" Володимир Дахно народився 7 березня 1932 року у Запоріжжі. Ще студентом Володимир Дахно часто розважався на парах, малюючи запорожців у різних кумедних ситуаціях. Та перш ніж стати одним із найвідоміших режисерів вітчизняної анімації Дахно п'ять років працював архітектором. А як художник-мультиплікатор дебютував у 28 років роботою "Пригоди Перця". Проте саме харизматична трійця козаків принесла режисеру визнання. Загалом Дахно створив понад 20 мультфільмів. Серед них — перший повнометражний український анімаційний фільм "Енеїда" за мотивами поеми Івана Котляревського.

Цього дня 1933 року створили настільну гру "Монополія". Її вигадав американський продавець Чарльз Дерроу. Компаніям з виробництва ігор гра видалася складною та нецікавою. Тож Дерроу власним коштом виготовив п'ять тисяч екземплярів "Монополії" та почав продавати її в універмагах Філадельфії по два долари. Сьогодні настільна гра в жанрі економічної стратегії перекладена майже півсотнею мов. У світі продано понад 250 мільйонів її екземплярів. Вартість найдорожчої "Монополії" оздоблений золотом та діамантами — два мільйони американських доларів.

7 березня 1992 року київське "Динамо" дебютувало в першому у незалежній Україні Чемпіонаті з футболу. У столиці біло-сині з рахунком 2:1 перемогли харківський "Металіст". Той футбольний сезон тривав всього пів року. Був перехідним і винятковим. Команди розбили на дві групи по 10 у кожній. Головний трофей розіграли лідери турнірних таблиць. В підсумку київське "Динамо" стало віцечемпіоном. Біло-сині — найтитулованіший вітчизняний футбольний клуб та один із найвідоміших у Європі. Динамівці підтримують та всіляко допомагають Збройним силам України у боротьбі з російськими загарбниками.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір