Станіслав Чечко покинув Французький легіон, аби захищати Україну

Станіслав Чечко. Скриншот: kanaldom.tv

Іванофранківець Станіслав Чечко дізнався про початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну перебуваючи на військовій службі у Французькому легіоні. Після дзвінка друга, який повідомив про перший "приліт" у Франківську, ухвалив рішення повертатися додому та захищати батьківщину. Перший свій бій франківець провів на Луганщині. В одному із протистоянь військовослужбовця поранили, втім він швидко відновився та повернувся на фронт, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

За минулий рік Станіслав Чечко побачив чимало. На зв'язок з кореспондентами телеканалу "Дом" військовослужбовець вийшов з прифронтових позицій на Луганщині.

Треба зазначити, що звістку про початок війни в рідній країні герой цього сюжету отримав, перебуваючи на військовому навчанні у Франції. Сім років зразковою службою у престижному підрозділі — Французькому іноземному легіоні, перекреслив перший день війни на батьківщині.

"Через декілька годин ми з моїм товаришем українцем попросили командира батальйону, щоб відпустив нас у відпустку, чи дав нам академвідпустку, є така опція. Ми навіть просили розірвати контракт, рапорти писали, щоб не стати дезертирами. За кілька діб нам сказали, що військовозобов'язаний Французької республіки, не має права воювати за інші держави, навіть за батьківщину", — розповів Станіслав Чечко.

Попри тиск вищого командування і втрату французького громадянства, військовослужбовець поїхав до України й пішов на війну. Перший бій провів у складі десантно-штурмових військ Збройних сил України на Луганщині. Там українські захисники штурмували електростанцію. Протягом чотирьох діб їхні позиції обстрілювали з кулемета. Цей обстріл дивним чином записався на смартфон захисника.

"Це відео я подивився десь через дві доби. Я знав, що воно у мене є, але мені було моторошно навіть згадувати той момент", — пригадав Станіслав Чечко.

Воїна поранили в бою. Реабілітацію він проходив у рідному Івано-Франківську. На лікуванні він тішився кожною миттю мирного життя. Воїн зізнається, що воює саме за спокій та прості радості українців у тилу.

Також цікаво: Ми пишаємося, що є частиною України, — добровольчий спецпідрозділ "Крим"

Прямий ефір