Народжувала під звуки вибухів: жителька Київщини пригадує день повномасштабного вторгнення

Захар Іванюта. Скриншот: kanaldom.tv

Вікторія Іванюта, жителька Київщини, зі сльозами на очах пригадує, як страшно було народжувати, коли навколо лунали вибухи, а усі жінки втікали з пологового будинку. Попри усі труднощі, жінка народила здорового хлопчика Захара. Матір вирішила залишитися в Україні та виховувати двійко дітей. Ще одну історію незламності дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Поки колони автівок вранці 24 лютого 2022 року виїжджали з Києва, Вікторія Іванюта з чоловіком намагалася прорватися у столицю. Вони мали потрапити до пологового будинку, адже у Вікторії почалися перейми.

"В мене почалися перейми зранку 24 лютого. Це було близько 5 години. Тоді ми вже чули вибухи. Ми живемо поблизу Гостомеля. У нас навіть шибки трусилися, в небі все палало. Я в не вірили у те, що почалася війна", — пригадує Вікторія Іванюта.

Шок і страх, і хвилювання. Такі емоції охоплювали жінку. Чоловік допомагав зібрати необхідні речі. До пологового будинку породілля діставалася кілька годин. Траса була заблокована автомобілями.

"Нам тут їхати 20 хвилин, а ми їхали три години. Мій чоловік зупиняв кожну машину, просто ставав навколішки й просив пропустити нас. Нам потрібно було дістатися до пологового будинку. Коли ми туди приїхали, то мені назустріч бігли породіллі з дітьми на руках. Вони вибігали з пологового, а я мусила заходити. Моторошні відчуття", — каже Вікторія.

Біля дверей пологового на Вікторію чекала акушерка. Поруч була і група підтримки породіллі — донька та чоловік. Їх пустили до сховища у пологовому будинку. Опівдні Вікторія народила хлопчика вагою 3 кілограми 825 грамів і зі зростом 54 сантиметри. Уже ввечері її виписали додому.

Задля безпеки жінка з малям на кілька місяців евакуювалися до рідних в інший регіон України. У Вікторії разом із дітьми була можливість виїхати за кордон, але жінка вирішила повернутися додому і разом із родиною продовжує жити на Київщині.

"Мені хочеться жити на рідній землі. Я нікому нічого не винна, чому я повинна звідси тікати? Діти мої, повинні розуміти, що це їхня країна. Вони повинні забезпечити її розквіт. Ми лишились для того, щоб відчути цю перемогу і все-таки допомогти розвивати нашу націю", — резюмувала Вікторія.

Жінки, які зараз живуть, народжують та виховують дітей в умовах повномасштабної війни — справжні героїні, вважає Вікторія Іванюта. Вона, як сотні інших матерів, вірить, що її син та донька щасливо житимуть у незалежній та мирній Україні.

Читайте також: Американський педіатр допомагає українським дітям війни

Прямий ефір