Як королівські родини підтримують Україну

Королева Великої Британії Єлизавета II допомагала українцям. Скриншот: kanaldom.tv

Україну словом і ділом підтримують в усьому світі. Так, королівські родини допомагають Україні від перших днів повномасштабного вторгнення Росії. Вони зустрічаються з біженцями, надають їм притулок, створюють благодійні фонди або переказують гроші до тих, що почали опікуватися проблемами біженців. Про те, яку допомогу надають українцям, дізнавайтеся у сюжеті "Ранку Вдома".

Ще за життя королева Великої Британії Єлизавета II задонатила велику пожертву на підтримку українських переселенців. Розмір суми офіційно не оголошували, проте фонд був вельми вдячний її величності за щедрий внесок. Чарльз III — нинішній король Великої Британії теж активно допомагає українцям. Його дружина Камілла фінансово підтримує спеціальну кампанію захисту біженців, організовану британським виданням Daily Mail.

Молодше покоління британських монархів — герцог і герцогиня Кембридзькі, регулярно зустрічаються з українськими переселенцями та волонтерами і власноруч сортують та пакують речі для наших земляків.

Свої розкішні резиденції для проживання українцям надали королівські родини Бельгії та Нідерландів. Король Нідерландів Віллем-Олександр, як на початку повномасштабного наступу, так і нині закликає світ допомагати Україні.

"Нідерланди віддані військовій і гуманітарній підтримці України та міжнародним санкціям проти Росії. Україна має повне право захищатися", — заявив в офіційному звернені нідерландський правитель Віллем-Олександр.

Підтримують українці й іспанські монархи. Королева Летиція навмисно порушує традиційний для монарших осіб нейтралітет в одязі й вбирає українську вишиванку на знак протесту проти російської агресії. Разом із військовою допомогою вона передає зворушливі записки та іспанські ковбаси українським бійцям. Чоловік Летиція — король Іспанії Феліпе VI у своїх публічних промовах нагадує, що війна стосується не лише України.

"Це проблема всього світу, і розв'язувати її теж потрібно разом", — цитують Феліпе VI європейські ЗМІ.

Данська королева Марґрете II на початку повномасштабного вторгнення Росії пожертвувала українцям мільйон крон. 82-річна правителька народилась в окупованій німецькими загарбниками Данії, тож добре пам'ятає, які жахливі емоції та відчуття викликає у людей війна.

"Багато українців приїхали в Данію після початку війни, і данці їх вітали. Багато хто відкрив українцям свої домівки, робочі місця, футбольні команди, а найголовніше — свої серця. Коли допомагаємо одне одному, ми запалюємо світло у темряві. Це найменше, що ми можемо зробити. Хай закінчиться ця страшна війна. І нехай ваша горда та прекрасна країна знову розквітне", — сказала у офіційному зверненні Марґрете II.

Цього року Марґрете II відмовилася патронувати престижну літературну премію Ганса Крістіана Андерсена. Річ у тому, що журі премії очолює росіянка. А представниця російської культури, на думку королеви Данії, не може вручати одну з найвідоміших премій світу, в той час, коли її країна руйнує бібліотеки в Україні.

Читайте також:

Прямий ефір