Підписання Берестейського договору та заснування Кубка Девіса: 9 лютого в історії

Зустрічаємо четвер, 9 лютого, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

9 лютого 1900 року заснували Міжнародний тенісний турнір — Кубок Девіса. Ідея провести чоловічі змагання, в яких могли б взяти участь збірні з різних країн, виникла у двадцятирічного студента Гарвардського університету Дуайта Девіса. Він сам розробив концепцію змагань і за свої гроші купив головний приз переможцю — срібний кубок вартістю в 750 доларів. Влітку тисяча 1900 року відбувся перший турнір, де на тенісному корті зустрілися збірні США і Великої Британії. Тоді з рахунком 3:0 перемогла команда США, в якій грав Дуайт. Сьогодні Кубок Девіса є найбільшим міжнародним командним турніром з чоловічого тенісу. Він проводиться щорічно, а стати володарем престижного трофея — мрія кожного спортсмена.

9 лютого 1918 року був підписаний Берестейський мирний договір. Згідно з документом Німецька, Австро-Угорська та Османська імперії, а також Болгарське царство визнавали Українську Народну Республіку самостійною державою. Також так звані центральні держави зобов'язалися допомогти визволити українські території від більшовиків. УНР, своєю чергою, погодилися не об'єднуватися з іншими союзами країн і постачати продовольчі товари та сировину на територію Німеччини, Австро-Угорщини, Болгарії та Туреччини.

Цього дня виповнюється 42 роки британському актору Тому Гіддлстону. Він народився у передмісті Лондона. У дитинстві брав участь у домашніх постановках та любив робити пародії на знаменитостей. Під час навчання в Кембридзькому університеті, де вивчав культуру стародавнього світу, вперше вийшов на сцену. У кіно дебютував у 20 років. А всесвітню популярність актор здобув завдяки ролі хитрого злодія Локі у фільмі "Тор". Найвідоміші роботи за участю актора — "Опівночі в Парижі", "Нічний адміністратор", "Багряний Пік", а також "Месники".

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір