День народження Чарльза Діккенса та Олега Антонова: 7 лютого в історії

Зустрічаємо вівторок, 7 лютого, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

7 лютого 1812 року народився британський письменник, романіст Чарльз Діккенс. Реалізм, англійський гумор та казковий початок — характерні риси творів письменника. Він автор книг "Пригоди Олівера Твіста", "Великі сподівання", "Холодний будинок". Найвідоміша повість Діккенса — "Різдвяна пісня у прозі". Над нею автор працював лише шість тижнів, а наклад у шість тисяч примірників розійшовся за три дні. Історія про старого жадібного Ебенезера Скруджа буквально зачарувала читачів. Її адаптували для сценічної постановки. За мотивами повісті знято понад 50 фільмів.

Цього дня 117 років від дня народження батька транспортної авіації Олега Антонова. Його ім'я носить одне з найбільших і найстаріших авіаційних підприємств України. Свій перший планер Антонов збудував у студентські роки, у 40 років він же очолив конструкторське бюро. Загалом авіаконструктор створив 52 типи планерів та 22 типи літаків. Вантажні гіганти "Руслан" та "Мрія" — гордість не тільки Антонова, а й усієї України. У підсумку — не менше 270 світових рекордів. У лютому 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну літак "Мрія" був повністю зруйнований російськими загарбниками. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна збудує нову "Мрію" і присвятить цей проєкт пам'яті льотчиків, які загинули через російську агресію.

7 лютого 1992 року підписали Маастрихтський договір про створення Європейського Союзу. Тоді свої підписи під документом залишили представники 12 країн Європи. Подія відбулася в голландському місті Маастрихт. Згідно з договором, у країнах членах ЄС мала з'явитися спільна валюта —   євро, а також спільна зовнішня політика та програми безпеки. Документ набув чинності 1 листопада 1993 року. Крім того, країни, які підписали угоду, затвердили низку критеріїв для вступу держав кандидатів у новий Союз.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір