Як правильно підбити підсумки року: розповідає Наталя Підлісна

Наталя Підлісна. Фото: kanaldom.tv

Радіти позитивним проявам у житті та практикувати певні ритуали — це те, що допоможе подолати труднощі та надихне на нові звершення. Перед цим треба підбити підсумки року. Як правильно це зробити, розповідає психологиня "Ранку Вдома" Наталя Підлісна.

Ведучі — Ірина Хоменко та Костя Октябрський.

— Навіщо людині взагалі підбивати підсумки?

Часто у грудні ми починаємо фокусуватися на невдачах. Пропоную цього року відкинути негатив, бо в кожного з нас все пішло шкереберть через війну. Якщо об'єктивно оцінити цей рік, то можна побачити позитив. Похвалити себе за те, що ми впорались з багатьма викликами, подякувати людям, які нам допомагали. Тобто, не варто знецінювати здобутки.

Магічне мислення — це поняття, яким часто апелювали напередодні Нового року. Що це і як воно працює?

Це не магічне мислення, а ритуалізація. Ритуали дозволяють нам перейти від одного етапу до іншого, усвідомити досвід. Раніше людям ритуали давали психологічний комфорт. Не зважаючи на розвиток науки та технологій нашому мозку потрібні ритуали, аби заспокоїтись і продуктивно працювати. Останні дослідження свідчать про те, що у багатьох людей рівень гормонів, після виконання певних ритуалів, нормалізується.

Як краще підбивати підсумки? Про що варто обов'язково згадати? 

Обов'язково провести ритуал вдячності. Після цього треба визначити, що вам приніс цей рік. Варто зрозуміти, за що ви можете пишатися собою через десять місяців від початку війни. За що ви можете подякувати своїй роботі, місцю, у якому ви зараз знаходитесь, оточенню? Коли дасте відповідь на усі ці запитання, то все для себе зрозумієте.

Чи можна написати самому собі листа з аналізом поведінки, ситуацій та вчинків? 

Це чудова практика, яка допоможе зрозуміти себе і причини своїх вчинків. Дуже важливо, щоб у листі було багато позитивних пунктів. Намагайтеся виважено підійти до цього завдання. В першу чергу — відкиньте негатив.

Читайте також:

Прямий ефір