Нідерландський комік розповідає про війну в Україні: вже зібрав грошей постраждалим тваринам. На черзі — діти

Федір Ікелаар. Фото: kanaldom.tv

Доброзичливість, почуття гумору та сміливість. Саме ці риси українців найбільше вразили нідерландського коміка Федора Ікелаара, який відвідав Київ аби допомогти постраждалим від війни тваринам. Нині комік опікується не лише чотирилапими безхатьками, а й розповідає європейцям про війну в Україні — у форматі стендапів. Такі заходи стають благодійними, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома".

"Українці ще ті сміливці. Можуть збити ворожий дрон скляною банкою з огірками або поцупити десь у селі російський танк", — уривок із виступу нідерландського коміка Федора Ікелаара, який зібрав понад тисячу коментарів та більш як чотири мільйони переглядів.

Відомий в Європі артист розважального жанру Федор Ікелаар із дружиною роками допомагають бездомним тваринам в усьому світі. Восени комік привіз в Україну медикаменти, їжу та гроші. Кошти від європейських благодійних організацій і приватних осіб філантроп передав найбільшому притулку для тварин на Київщині.

"Я провів тиждень в Україні у жовтні. Мені пощастило приїхати до масових бомбардувань Києва, Львова та інших міст. Тож я не злякався під час приїзду. Крім того, притулок, куди я збирався, не розташований на лінії фронту. Востаннє відвідував Україну років десять тому. Завжди ставився з повагою до українців, але цього разу мене вразила їхня гостинність та позитивне ставлення до оточення навіть за таких жахливих обставин", — пригадав Федор Ікелаар.

Виступати перед публікою з жартами про країну, в якій йде війна, це щось на кшталт прогулянки крихким льодом. Потрібна хоробрість і трохи відчайдушності, адже завжди знайдуться ті, кому такий формат гумору може не сподобатися.

"Це вкрай складна річ — жартувати за таких обставин. Я порівнюю Україну із Нідерландами, і, як автор, я на боці вашої країни. Тому що нідерландці виявилися не такими крутими як українці. Тож, гадаю, зі сцени можна говорити про все, але не кепкувати", — зізнався комік.

Чи доречно іноземному коміку робити стендап про країну, яка щохвилини потерпає від терористичних атак Росії, розмірковує вітчизняний гуморист і волонтер, чемпіон "Ліги сміху" Слава Кедр.

"Коміки виступають у Європі та США з матеріалом про Україну. Вони розказують про війну. Про це треба розповідати й говорити з гумором. Цей комік був в Україні, тому він має повне право жартувати на тему війни", — вважає Слава Кедр.

Щодо жартів про війну в Україні нідерландець Федор Ікелаар цілком згодний зі своїм українським колегою.

"Намагаюсь говорити про Україну на кожному шоу в Європі, аби надати розголосу тій ситуації, в якій українці живуть щохвилини. Я не кажу, що європейці забувають про Україну, але, на жаль, з часом новини про неї резонуватимуть. Тож я хочу нагадати своїм задоволеним життям землякам про те, що у центрі Європи над головами людей розриваються бомби", — резюмував Федор Ікелаар.

Нині шоумен планує виступ у Києві, де збиратиме кошти на психологічну підтримку постраждалих від війни дітей. Поки ж Федор Ікелаар вкотре підтримав тих, хто рятує тварин. Увесь гонорар від виступів у Німеччині, Польщі та Чехії гуморист переказав на потреби хвостатих заручників війни.

Читайте також: Україна неодмінно переможе, тому що в неї є дух: легендарний Девід Леттерман — гість "Тихого вечора з Оленою Кравець"

Прямий ефір