Перший політ української "Мрії" та поява кросворда: 21 грудня в історії

Зустрічаємо середу, 21 грудня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня в 1913 році перший кросворд з'явилась на сторінках американської газети  New York World. Його створив редактор газети Артур Вінн, який переробив дідусеві головоломки. Гра зі словами одразу здобула популярність. Учені стверджують, що розгадування кросвордів уповільнює старіння мозку на десять років.

У 1937 році в Голлівуді відбулась прем'єра мультфільму "Білосніжка та сім гномів". Це перша кольорова повнометражна анімація студії Волта Діснея зі звуком. За основу Дісней взяв казку братів Грімм. Прототипом головної героїні мультфільму Білосніжки стала танцівниця Марджорі Белчер. Її відібрали з двох сотень претенденток. Над створенням стрічки протягом трьох років працювали понад півтисячі художників. Втім, спочатку Діснею довелося закласти все майно і взяти кредит. Ризик себе виправдав, адже за цю роботу Дісней отримав одразу вісім "Оскарів".

21 грудня 1988 року свій перший політ здійснив найбільший вантажопідіймальний літак у світі — Ан-225 "Мрія". Керував гігантом екіпаж з шести осіб. У повітрі судно було більш як годину та успішно приземлилося. Кропітку роботу зі створення літака вели протягом чотирьох років на київському заводі імені Антонова. Унікальне судно було призначене для транспортування радянського космічного корабля "Буран". Легендарний літак був справжньою гордістю країни, адже становив понад 200 авіаційних рекордів і прославив українську авіацію на весь світ. У лютому 2022 року "Мрію" зруйнували російські військові під час боїв за аеропорт "Антонов" біля Гостомеля.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір