Як жителі Києва самостійно відновлюють зруйновану багатоповерхівку

Зруйнована багатоповерхівка у Києві. Фото: kanaldom.tv

26 лютого російська ракета влучила в одну із київських висоток, зруйнувавши вщент чотири поверхи. Дивом обійшлося без жертв.  Аби врятувати будівлю від подальшої руйнації, мешканці вирішили відновлювати дім. Про те, як люди влаштовують свій побут після великих руйнувань, дивіться у сюжеті програми "Ранок Вдома". 

Вибух знищив понад 800 квадратних метрів житлової площі — це лише ті квартири, в які влучила ракета. Ще чотири поверхи над місцем вибуху фактично зависли у повітрі. Мешканці зруйнованої будівлі вирішили самостійно розбирати завали, влаштували чергування в будинку, і зібрали понад півтора мільйона гривень. З допомогою комунальників люди вивезли більше 1000 тонн бетону та арматури. У висотці поставили підсилювальні балки. 

"Вони розгружають конструкцію будинку. Кожна може витримати до трьох тонн. Намагаємось якось стабілізувати ситуацію. Це тимчасово міра, але вона працює", — каже Юрій Воронюк, головний інженер та мешканець будинку. 

Відбудувати зовнішні стіни та полагодити комунікації треба до початку опалювального сезону. Якщо будинок не буде опалюватися цей сезон, на ньому можна буде поставити крапку, кажуть жителі.

Мешканці будинку звернулися до конструкторів, котрі проектували висотку і розпочали масштабний збір коштів на капітальну відбудову. Будинок відновлюють із застосуванням унікальних рішень, нарощують манулі. Повне завершення робіт заплановане на кінець квітня 2023 року. У вцілілій частині будинку вже живуть люди.

Читайте також: Вчителька з Бородянки проводить уроки просто неба: історія, що вражає

Прямий ефір