Відомі фотографи підтримують Україну: емоційні знімки, які облетіли світ

Воєнний фотограф. Фото: kanaldom.tv

У непрості часи Україну підтримує майже весь світ. Нам важливо, аби інші країни пам'ятали про війну, яку розв'язала Росія. У цьому важливу роль відіграють фотографи, емоційні та правдиві знімки яких облітають усю планету. Детальніше про роботу фотожурналістів та їхню підтримку дивіться у сюжеті "Ранку Вдома".

Американську фотожурналістку Лінсі Аддаріо називають одним із найбільш впливових фотографів у світі за останні 25 років. Фото Ліндсі з найгарячіших точок планети кардинально змінили думки люди щодо світових конфліктів та війн. В України вона понад півроку спостерігала за руйнуваннями, життям українців та їхньою стійкістю і єдністю. 

"Я прибула в Україну 14 лютого, за 10 днів до повномасштабного вторгнення Росії, не знаючи, чого очікувати. За останні півроку життя тут я була свідком руйнувань, розірваних на шматки життів і неймовірної стійкості, сили, щедрості та єдності. Я була розбита, але водночас мене так сильно надихали люди, яких я зустрічала", — каже Лінсі.

В об'єктиві фотокамери Лінсі завжди поєднується тріо: війна, життя та кохання. 

"Незважаючи на тяжкі бої на півдні та сході України, люди продовжують жити звичайним життям: одружуються, народжують дітей, ходять на рибалку і купаються у річці. Це так важливо — відчувати, що мирне життя обов'язково повернеться сюди, адже воно сильніше за смерть", — каже вона. 

Лауреат Пулітцерівської премії фотограф Маркус Ям теж бачив багато горя у нашій країні та передав його на своїх знімках. Він автор кадру, який на початку вторгнення Росії в Україну блискавично розлетівся по всьому світу. На світлині, зробленій Маркусом в Ірпені, чоловік втішає наляканого бомбардуванням собаку. 

"Я бачив різні військові та соціальні конфлікти, наприклад в Афганістані. Але такої війни, як в Україні, за мого життя я ще не бачив. Про ці криваві події неможливо не думати, не переживати. Тому я хочу щоб мої фото бачило якомога більше людей в світі", — каже Маркус.

Фото: Маркус Ям

Австралійському фотографу Крісу Макграту вдалося упіймати драматичну мить поцілунку української пари через прикордонний паркан. 

"Це було прощання чоловіка і дружини: він йшов на фронт, а вона їхала за кордон. Неможливо виконувати свою роботу і не піддаватися впливу людських емоцій. Розлучаються родини, безглузді смерті — все це так злить, що інколи я просто зупиняюся і заперечно махаю головою, наче сам не вірю своїм очам", — говорить Кріс.

Фото: Кріс Макграт

На рахунку Кріса Макграта та більше 1000 вражаючих фото, які показують боротьбу українців з ворогом, їхній душевний біль та щирі зворушливі моменти. Кріс впевнений, що головне завдання фотокореспондента, а особливо військового, — документувати факти без прикрас і перебільшень. І це найкраща зброя у боротьбі за правду.

Читайте також: Волонтери краси: б'юті-процедури для українців, які пережили окупацію

Прямий ефір