День народження Нобеля та зникнення корабля у Бермудському трикутнику: 21 жовтня в історії

Зустрічайте п'ятницю, 21 жовтня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

21 жовтня — 189 років від дня народження видатного шведського вченого-хіміка й винахідника Альфреда Нобеля — автора більше 350 винаходів. Динаміт, бездимний порох балістит і детонатор — головні з них. Майже всі зароблені статки, а це понад 30 мільйонів шведських крон, Нобель заповів на фінансування міжнародної премії. Нею нагороджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи, вагомий внесок у культуру, розвиток суспільства і укріплення миру. Перші Нобелівські премії вручили 1901 року. Тоді урочиста церемонія нагородження відбулась у Стокгольмському концерт-холі. Сьогодні нагородження відбувається у столицях двох країн — Швеції та Норвегії. 7 жовтня 2022 року Нобелівську премію миру з поміж інших присудили український правозахисні організації "Центр громадянських свобод".

21 жовтня 1944 року загадково зник кубинський корабель "Рубікон". Його екіпаж припинив виходити на зв'язок. Наступного дня воєнно-морські сили США виявили судно в гарному стані у водах Бермудського трикутника, але без екіпажу. На борту була лише собака. Спроби знайти моряків не увінчалися успіхом. Доля понад 300 людей досі невідома. Історія моряків "Рубікону" поповнила список незрозумілих випадків, що трапилися в Бермудському трикутнику.

Вночі 21 жовтня 1947 року у Львові радянська влада розпочала операцію "Захід", яка полягала у примусовому виселення українців із Західної України до Казахстану та віддалених районів Сибіру. Підготовка операції тривала два місяці. Головним завданням було нейтралізувати діяльність Української повстанської армії і тих, хто її підтримував. Виселення зазнали всі члени сімей повстанців, засуджених, активних націоналістів, а також близькі родичі, які проживали разом із ними. Операція "Захід" — найбільша депортація населення із Західної України. Протягом доби примусово виселили майже 78 000 українців.

Більше про визначні події 21 жовтня в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір