"451 градус за Фаренгейтом" і День боротьби з раком молочної залози: 20 жовтня в історії

Зустрічайте четвер, 20 жовтня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

20 жовтня 1868 року в Києві на Хрещатику відкрили перший в Україні приватний комерційний банк. Відкриттю банківської установи сприяв надмірний кредитний попит. Банк займався видачею короткострокових кредитів під заставу майна, цінних паперів і навіть сільськогосподарської продукції. Згодом подібні заклади відкрили і в інших містах України. 

20 жовтня 1953 року в США вийшов культовий науково-фантастичний роман-антиутопія "451 градус за Фаренгейтом". Американець Рей Бредбері написав його за дев'ять днів. У творі автор розмірковує про те, чи є у людства майбутнє, і описує світ, в якому спалюють книги. Звідси й назва роману, 451 градус за Фаренгейтом — це температура, за якої папір спалахує і горить. Роман розповідає про тоталітарне суспільство, в якому література заборонена, а пожежники повинні спалювати всі заборонені книги разом із будинками. Власники книг при цьому підлягають арешту. У далекому 1953 році автор описав людей, які втратили зв'язок один з одним, з природою, з інтелектуальним спадком. Ці люди постійно кудись поспішають, ніколи не говорять про те, що думають або відчувають, розмовляють про дрібниці, захоплюються лише матеріальним. Вдома дивляться інтерактивне телебачення та заповнюють своє життя віртуальними персонажами. Тим часом їхній уряд готується до війни, але ніхто не замислюється, з ким і навіщо. 

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Відкрито заговорили про цю хворобу в середині 1970-х. В ефірі одного з американських телеканалів тодішня перша леді США Бетті Форд розповіла, що їй видалили молочну залозу. В той час це був досить сміливий вчинок. Своїм відвертим зізнанням Бетті Форд донесла до жінок, що рак — не вирок. Мета цього дня — привернути увагу до проблеми, підвищити обізнаність про хворобу і запобігти її появі. Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я, рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку його діагностують у понад 16 000 українок. Міжнародним символом боротьби з раком молочної залози є рожева стрічка.

Більше про визначні події 20 жовтня в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір