Організація Gen.Ukrainian: як працює психологічна підтримка дітей з гарячих точок України

Оксана Лебедева. Фото: kanaldom.tv

Війна Росії проти України вплинула на кожного українця, величезних психологічних травм вона завдала і дітям. Оксана Лебедєва заснувала організацію Gen.Ukrainian і почала опікуватися відпочинком та реабілітацією дітей, які стали жертвами російської агресії. Як можна їм допомагати, дізнавайтеся в матеріалі програми "Ранок Вдома". 

"Є люди, які зараз захищають наші державні кордони, а я захотіла захищати особисті кордони наших дітей. Вони так само потребують захисту та від відновлення", — каже Оксана Лебедєва.

Бізнес-леді організувала табір на сході Іспанії. 30 дітей з гарячих точок України вже пройшли там психологічний інтенсив. Більшість із них втратили одного або обох з батьків, були в окупації чи перебували під обстрілами. У таборі з дітьми працювала команда психологів. Її очолила Оксана Шльонська. Вона проводила діагностику постраждалих і розробляла методи допомоги. За її словам, найбільша проблема — коли діти уникають спогадів про своє горе.

"Мене вразив метод бібліотерапії. Правильно підібрана література, яка читається у фокусних групах дітям з конкретною проблемою, працює просто неймовірно. Є такий прийом, як розумне читання — коли дитині читаєш, пояснюєш, ви дискутуєте. У ці моменти видно її цінності, про що вона переживає, хвилюються", — каже бізнес-леді.

Зараз психологи працюють з опікунами дітей в Україні — розповідають, як розпізнати в поведінці малечі ознаки психологічних розладів, що з цим робити та як допомогти. 

Найближчим часом планують запустити ще один табір за кордоном. Проєкт реалізують коштом українських меценатів під патронатом першої леді Олени Зеленської. Для дітей перебування в таборі повністю безкоштовне. 

Читайте також: Як пережити втрату близьких людей — поради психологині Наталії Підлісної

Прямий ефір