Рятувати життя, ризикуючи власним: історія медика з Маріуполя

Сергій Чорнобривець. Фото: kanaldom.tv

Його робоча зміна тривала 22 дні під постійними обстрілами, але він рятував чужі життя, ризикуючи власним. 24-річний Сергій Чорнобривець — студент медичного університету і колишній фельдшер екстреної медичної станції Маріуполя. Він був одним із небагатьох медиків, які вийшли на роботу, коли Росія почала штурмувати населений пункт.  Кожен його виїзд за пораненим міг стати останнім. Дивіться більше про незламного парамедика у сюжеті "Ранку Вдома".

"Коли почалася війна на роботу вийшли не всі. Усі "супер-мега-лікарі" не прийшли. Прийшли молоді студенти, які на адреналіні залишилися працювати цілодобово", — згадує Сергій.

Кожен виїзд за пораненим міг стати останнім, адже Сергію доводилося працювати у розпал обстрілів. Одного разу, коли хлопець їхав до пацієнта, праворуч дороги снаряд влучив у будинок. 

"Будівлю рознесло. Добре, що водій не загальмував, а просто прямо полетів з зони обстрілу. Коли вийшли з авто, стояли шоковані. Він каже мені: "Я вже пожив, а ти ще молодий. Ось і вирішуй, їхати тобі туди чи ні", — каже парамедик. 

Сергій уявив ситуацію, коли б його близьким знадобилася допомога, а медики вирішували: їхати чи ні. Це відразу зняло будь які сумніви.

Фельдшер працював і коли росіяни обстріляли пологовий будинок. Найбільше йому запам'яталася молода жінка, яка ось-ось мала народжувати з двома відкритими переломами ніг. Та найважче було працювати з пораненими дітьми, ділиться фельдшер. 

"Мені дуже сильно запам'яталися два хлопці. Вони грали у футбол на полі, а туди прилетів снаряд. Одного, який був при свідомості, забрали відразу. Другого, який не подавав ознак життя, ми завантажили в машину. Я почав його реанімувати, підійшов лікар-реаніматологі і сказав, що тут все вже", — згадує Сергій.

Після 22 днів пекельної зміни фельдшер вирішив, що треба їхати з міста. Тоді бригаду швидкої зупинили так звані "зелені чоловічки" і заявили, що більше не допустять медиків до поранених. 

"Нам почали кричати, щоб лягайли на підлогу. Це були саме ДНРівці. Ми лежали хвилин 10 з дулом автомата в спині, поки вони дивилися машину — чи не веземо ми когось. Потім нас підняли і один мені каже: "Я вас можу розстріляти зараз і мені за це нічого не буде", — розповідає медик.

Героїзм Сергія у Маріуполі відзначив президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх звернень. 

Після евакуації з Маріуполя Сергій вступив до добровольчого батальйону "Госпітальєри" і тепер допомагає військовим на передовій. Нещодавно повернувся з Харківського фронту, де рятував наших захисників під час контрнаступу. Хлопець працює у кейсеваку — забирає пораненого з поля бою і доставляє у стаппункт.

"Коли сидиш вдома і дивишся на контрнаступ по телевізору — це дуже приємно і легко. Коли ти на передовій, там особливо немає такої радості. Ти розумієш, що ти в цьому контрнаступі втрачаєш своїх знайомих і друзів. Втрачаєш людей, з якими тільки познайомився і ви говорили, що зустрінетесь після війни", — пояснює хлопець.

Зараз Сергій готується до наступної ротації. Мріє взяти участь у контрнаступі на Маріуполь і переконаний, що Україна поверне усі захоплені російськими загарбниками території.

Читайте також: Сміливі українки: історія стрільчині та медикині ЗСУ Олександри

Прямий ефір