День захисників і захисниць України: 14 жовтня в історії

Зустрічайте четвер, 14 жовтня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

14 жовтня 1962 року розвідувальний літак США сфотографував пускові ракетні установки на Кубі. З'ясувалося, що це радянські ракети, які можуть нести ядерний заряд. Через кілька днів фото показали тодішньому президентові США Джону Кеннеді. Це стало початком напруженого політично-військового протистояння між СРСР та США, яке отримало назву Карибська криза. Конфлікт був спровокований таємним розгортанням Радянським Союзом військових частин і ядерних ракет на Кубі. Вже 22 жовтня у відеозверненні 35-й президент США Джон Кеннеді оголосив про блокаду острова. Обидві ядерні країни привели війська в бойову готовність. Людство опинилося на межі ядерної війни. Але в підсумку лідерам двох країн Хрущову і Кеннеді вдалося дійти згоди. СРСР зобов'язався забрати всі ракети з Куби та допустити туди інспекторів ООН, а США пообіцяли вивести у піврічний термін свої ракети з Туреччини.

14 жовтня — День захисників і захисниці України. Загальнодержавне свято започаткували 2014 року. Цьому сприяли події 2013-2014 років, які стали переломним в історії української армії, а саме: Революція гідності, російська окупація Криму та частини Донецької і Луганської областей. Тоді весь світ спостерігав, як українці боряться за своє майбутнє, свої кордони і незалежність.

14 жовтня в Україні відзначають і День українського козацтва та християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Ще віддавна Богородиця була покровителькою українського війська. У Збройних Силах України наразі служать півмільйона чоловіків та понад 50 000 жінок. Україна має один із найбільших показників кількості жінок у Збройних силах проти країн членів НАТО. Вони нарівні з чоловіками боронять нашу державу. Сьогодні вшановують усіх, хто в жахливих умовах під постійними обстрілами та з тяжкими пораненнями захищає незалежність і територіальну цілісність України.

Більше про визначні події 14 жовтня в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір