Відкриття Америки та перший Октоберфест: 12 жовтня в історії

Зустрічайте середу, 12 жовтня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

12 жовтня відкрили Америку. Саме цього дня 1492 року експедиція Христофора Колумба у складі 90 осіб досягла острова Багамського архіпелагу, який мореплавець пізніше назвав Сан-Сальвадор. Першим о другій годині ночі Новий світ побачив один із моряків судна. Чоловік закричав: "Земля! Земля!". З кораблів спустили човни і на берег висадилися троє: Колумб, нотаріус і королівські контролер. Мореплавець став володарем острова, про що був складений нотаріальний акт. 

12 жовтня 1810 року в німецькому Мюнхені вперше відбувся Октоберфест — найбільший в світі пивний фестиваль і одне з найулюбленіших туристичних місць. Приводом для народного свята стало весілля майбутнього короля Баварії принца Людвіга І та принцеси Терези. Святкування тривало п'ять днів, гуляла вся баварська столиця. Величезні пивні намети, костюмований парад і особливий сорт пива — візитні картки Октоберфесту. Право варити октоберфестівське пиво для свята мають лише шість заводів. За один раз офіціанти зазвичай розносять 10-12 літрових кухлів. Щороку двотижневий фестиваль відвідує не менше шести мільйонів людей із понад 60 країн світу. С

ьогодні День народження святкує голлівудський актор Г'ю Джекман. Він народився в австралійському Сіднеї. На початку кар'єри працював клоуном, офіціантом і підробляв на заправці. Популярність до Джексона прийшла у 31 рік після виходу на екрани фантастичного бойовика "Люди ікс". У кіно актор з'явився в образі супергероя-мутанта Росомахи. Цю роль Джекман виконував сім разів, віддавши їй 16 років і 228 днів свого життя. За це він потрапив до Книги рекордів Гіннеса, зігравши найдовшу роль супергероя Marvel. Джекман одружений з акторкою Деборрою-Лі Фернес, з якою познайомився на зйомках серіалу "Кореллі". Разом подружжя виховує двох усиновлених дітей.

Більше про визначні події 12 жовтня в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір