День народження Ніни Матвієнко та Джузеппе Верді: 10 жовтня в історії

Зустрічайте понеділок, 10 жовтня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

10 жовтня з'явився на світ норвезький вчений та мандрівник Фрітьйоф Нансен. Співвітчизники проголосили його норвежцем тисячоліття — національним героєм Норвегії. На карті Арктики та Антарктики ім'я Нансена зустрічається 25 разів. Він був не тільки полярним дослідником, а ще й видатним дипломатом, який переймався долею українського народу. У 1923 році у якості верховного комісара Міжнародного Червоного Хреста Нансен прибув у Харків. В тодішній столиці України він відкрив дитячий будинок, в якому виховувалося 85 сиріт. Фрітьйоф Нансен був впевнений, що Україну чекає велике майбутнє. 

10 жовтня 1813 року у маленькому італійському селищі Ле Ронколе народився Джузеппе Верді. Музикою він почав займатися у сім років. У 15 написав першу симфонію, а у 26 років представив першу оперу "Оберто, граф ді Сан-Боніфачо". Її прем'єрний показ в Мілані пройшов з величезним успіхом. Композиції Верді виходили одна за одною. За сім років він створив 13 музичних шедеврів. Опера "Отелло" — одна з найкращих його робіт. Над нею Верді працював вісім років. Загалом Джузеппе Верді створив 26 опер, найвідоміші з яких "Трубадур", "Травіата" та "Аїда". Вже понад 100 років музичні твори італійського композитора лунають у провідних оперних театрах світу. 

1909 року на Тернопільщині народилася Дарія Цвек. Ще школяркою вона збирала рецепти. Коли вона вчилася в Коломийському педагогічному семінарії, письменниця Ірина Вільде порадила надіслати рецепти до видавництва. Дебютна книжка Дарії Цвек "Солодке печиво" вийшла на початку 60-х. Збірка рецептів мала неймовірний успіх і перевидавалася дев'ять разів. Майстриня з обмеженої кількості продуктів могла створити кулінарний шедевр — саме це є секретом успіху бестселерів Дарії Цвек. Загальний наклад її видань становив майже п'ять мільйонів примірників. 

10 жовтня День народження святкує співачка Ніна Матвієнко. Ніна Митрофанівна родом із Житомирщини і була п'ятою дитиною у величезній багатодітній родині. Матвієнко має унікальний тембр голосу, який впізнають у всьому світі. У репертуарі Ніни понад 250 українських пісень. Вона вміє їх заспівати так, що люди плачуть від щастя.

Більше про визначні події 10 жовтня в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір