Україна — країна-засновниця ООН та день народження Ольги Сумської: 22 серпня в історії

Сьогодні, 22 серпня, відзначає 56-й день народження відома українська актриса Ольга Сумська. На сцену вона вперше вийшла у п'ятирічному віці, у 16 років розпочала кінокар'єру. Про це йдеться у програмі "Ранок Вдома".

На екрані Сумська втілила образи з класичної української літератури: Панночку — у фільмі "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", Наталку — у "Тигроловах". Найвідоміша роль Ольги Сумської — Роксолана. Актриса — лауреатка Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Наразі Сумська активно підтримує українських захисників: разом із чоловіком Віталієм Борисюком вони збирають та відправляють амуніцію для українських військових.

22 серпня 1945 року Президія Верховної Ради Української РСР ратифікувала статут ООН. Таким чином Україна стала однією з понад пів сотні країн-засновниць організації. З республік Радянського Союзу таку можливість було надано також Білорусі. Це був не привілей, а скоріше хитрість Кремля, оскільки Москва отримала додаткові голоси в Організації Об'єднаних Націй. Ані Україна, ані Білорусь не ставали самостійними суб'єктами у міжнародній політиці. І все ж таки протягом майже пів століття саме ООН залишалася для України вікном у зовнішній світ, а статус країни-засновниці давав можливість розглядати її як окрему країну на карті світу.

Цього дня 1909 року у французькому Реймсі відбулося перше авіашоу. "Тиждень великої авіації", як його назвали, не минув гладко. Зі 38 заявлених аеропланів злетіти змогли лише 23. Знамениті піонери авіації — брати Райт — участі в авіашоу не брали. І все ж таки захід мав успіх. Протягом 7 днів його відвідали понад 200 тис. глядачів. Одним же з найзнаменитіших, і водночас найстаріших авіашоу у світі є паризький авіаційно-космічний салон "Ле-Бурже". В межах цього авіашоу неодноразово було представлено й українські літаки, зокрема легендарний Ан-225 "Мрія", знищений російськими окупантами під час війни.

Читайте також: День народження Коко Шанель та Всесвітній день гуманітарної допомоги: 19 серпня в історії

Прямий ефір