Без герба СРСР на "Батьківщині-матері": як триває заміна радянських пам'яток в Україні, розповів Ткаченко

"Батьківщина-мати". Фото: unian.ua

В Україні триває друга хвиля декомунізації — демонтують радянські пам'ятники, перейменовують вулиці. Більшість запитів, які надходять до Міністерства культури та інформаційної політики щодо пам'яток місцевого чи національного призначення, схвалюється. Водночас у відомстві ініціюють не руйнування радянської спадщини, а переміщення її, наприклад, до заповідників радянської культури чи наслідків русифікації України. Про це розповів міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в ефірі марафону "Говорить Україна" телеканалів "Дом" та UA.

Ткаченко нагадав, що при Міністерстві культури та інформаційної політики близько двох місяців тому організували експертну раду з питань подолання наслідків русифікації та тоталітарної радянської спадщини. Члени цієї ради — мистецтвознавці, історики, експерти — ведуть хоч і дуже гостру, але толерантну дискусію.

"Цим вони задають певний тон для колег у регіонах, які відповідають за зміну найменувань вулиць, топоніміки. А щодо пам'ятників, то ми передовсім ініціюємо не руйнування радянської спадщини, а переміщення, скажімо, до заповідників радянської культури чи наслідків русифікації України. Ми повинні ці зміни вносити коректно, з поясненнями та роз'ясненнями", — наголосив міністр.

Ткаченко наголошує: цей процес триває, його не зупинити. І це природна реакція українців на російську агресію.

"Якщо до війни кількість людей, які ідентифікували себе українцями, була близько 60-65%, то сьогодні це 84-85%. Тобто усвідомлення своєї ідентичності з українською нацією, Україною відбувається інтенсивними темпами, цього тепер не зупинити", — резюмував міністр.

Також він відповів на запитання про пам'ятник Катерині II, який встановили у 2007 році в Одесі.

"Якщо це пам'ятник місцевої спадщини, то місцева рада має звернутися до міністерства. Ось якщо Одеська міська рада звернеться до нас [з приводу пам'ятника Катерині II], то ми, безумовно, дамо позитивну відповідь", — запевнив Ткаченко.

Він наголосив, що Катерина II не засновниця Одеси, як і не засновниця міста, що колись було на місці Одеси.

"Це все маніпуляції Росії, щоб поширити, так би мовити, "великую русскую культуру" на територіях, де вона в той чи інший час була присутня", — наголосив міністр.

Не менш актуальним залишається питання з монументом "Батьківщина-мати" у Києві. Згідно з проведеним Мінкультом опитуванням, 85% українців проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

Ткаченко повідомив, що найближчим часом розпочнеться технічна експертиза за участю провідних київських інститутів, обстеження стану всього пам'ятника "Батьківщина-мати" та безпосередньо цього щита.

Повна версія інтерв'ю: Підтримка мистецтва, українські книги в ЄС та заміна герба СРСР на "Батьківщині-матері": інтерв'ю з міністром Олександром Ткаченком

"Після цього процедура передбачає створення проєктної документації про те, як знімати [герб]. А також буде конкурс, на що його замінювати, — ідеться про те, в якій формі буде тризуб. Усі юридичні аспекти ми вже обговорили й бачимо найкоротший шлях, як вирішити юридичні нюанси. Я думаю, що наступного року питання заміни радянського щита на герб буде розв'язано", — сказав очільник Мінкульту.

Читайте також: Масова дерусифікація та декомунізація у відповідь на війну РФ — як українці позбавляються старих символів (ВІДЕО)

Прямий ефір