Деякі експонати представлені вперше — виставка про історію лендлізу відкрилася у Києві (ВІДЕО)

Ілюстративний скриншот відео: kanaldom.tv

У Києві презентували експозицію, присвячену історії лендлізу. На стендах можна побачити частину американського прапора, який бійці знайшли після бою на Київщині, амуніцію бійців та їхні особисті речі. На виставці побували також військовослужбовці інтернаціонального легіону, які від перших днів повномасштабної війни захищають суверенітет України на полі бою, повідомляє "Дом".

Американець із позивним "Рейнмен" бореться в лавах інтернаціонального батальйону від перших тижнів повномасштабного російського вторгнення і вже встиг переконатися в силі українців і на полі бою, і в тилу.

"Ми, американці, віримо у свободу. Для нас, і для мене особисто свобода завжди стоїть на першому місці. Навіть девіз мого штату: "Живи вільним чи помри". Тому я не зміг сидіти склавши руки і дивитися, як у цілого народу намагаються забрати свободу з волі однієї людини", — сказав він.

"Рейнмен" упевнений, що кожен робить що може для перемоги, а закон про лендліз лише наблизить її.

"Для захоплення, а тим більше для утримання такої великої країни, вам потрібно дуже багато сил. Тому, я думаю, що українці перемогли б і без лендлізу, але це зайняло б набагато більше часу і коштувало б великих втрат. Лендліз я вважаю дуже важливим, адже лише молитвами та словами підтримки не зупинити ворога. Нам потрібно більше амуніції всіх видів", — заявив воїн.

До експозиції, присвяченої лендлізу, він безпосередньо причетний — на одному зі стендів частина американського прапора, яку боєць знайшов після бою на Київщині. Інші іноземні військові теж мають схожі особисті речі.

"Цей малюнок подарувала мені дочка бійця тероборони. У мене вдома двоє дітей – 3-х та 5-ти років. І цей малюнок — це те, чому я приїхала до України. Якщо я зможу допомогти хоча б одній матері, батькові, хоч комусь повернутися додому живим і здоровим, я досягну своєї мети. Тому що мої діти зараз у себе вдома, у безпеці. Але якщо раптом лихо прийде до моєї країни, я б хотіла, щоб нам так само допомогли", — поділилася інструкторка із тактичної медицини Аліша Рамлер.

Виставку присвячено міжнародній коаліції проти окупаційних військ за часів Другої світової війни і зараз. Кульмінацією підтримки в обох випадках став лендліз, організований США. У Міністерстві культури та інформаційної політики України наголошують, що виставка покликана не лише розповісти українцям історію лендлізу, а й продемонструвати союзникам важливість постачання амуніції.

"Фактично, в музеї ви побачите експонати деякі, які ще ніколи ніхто не бачив в публічному просторі, які розповідають про перший етап лендлізу у Другій світовій війні. І про події захисту української незалежності сьогодні, тут і зараз. Думаю, це важливо не лише для киян та гостей міста, але й для дипломатів західних. Подивитися, що ми дуже вдячні за цю зброю, але її точно не вистачає", — прокоментував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Виставку підготували за три тижні. Один з експонатів — Javelin (джавелін), який знищив російський танк 27 червня. Відвідати виставку жителі та гості столиці зможуть до середини серпня.

Читайте також: "Комунізм = рашизм": у Києві проводиться виставка, яка розповідає про злочини проти українців (ВІДЕО)

Нагадаємо, 6 квітня Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт про відновлення програми часів Другої світової війни, відомої як лендліз. 28 квітня законопроєкт підтримав Конгрес США.

Закон дозволить президенту США відправляти зброю та інші постачання до України без бюрократичної тяганини. Документ дозволяє надавати у вигляді позички чи передачі в оренду зброю, техніку та інші матеріальні ресурси.

Програма лендлізу була створена під час Другої світової війни, вона вважалася переломною під час війни, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників.

9 травня президент США Байден підписав ухвалений раніше американським парламентом закон про лендліз для України.

Прямий ефір