Україна очима дитини: арт-терапію для евакуйованих дітей організували у Львові (ВІДЕО)

Акція у Львові. Скріншот відео: kanaldom.tv

У Львові організували та провели акцію арт-терапії для евакуйованих з Лисичанська дітей. Їм надали 10-метрове полотно — воно стало платформою для вуличного графіті, повідомляє "Дом".

З Лисичанська дівчинка Юля разом із братами та сестрами поїхала місяць тому. Через сильні обстріли їх вивозили з дитячого будинку на броньованій машині до найближчої безпечної залізничної станції.

"Коли бахкало, ми відразу вибігали в коридор, у нас був великий будинок, там, де немає вікон, і ми сиділи в коридорі, поки не переставало бахкати, іноді навіть ночували в коридорі", — згадує Юля.

Під час акції дівчинка вирішила намалювати сонце, сім'ю та хмарки.

Після повномасштабного вторгнення Росії вихованці Лисичанського дитячого будинку сімейного типу понад місяць жили або в коридорі, або в підвалі. Через обстріл — не вистачало води, а можливості вийти з дому за нею фактично не було.

"Ми жили у підвалі 40 днів, бомбили. Ви знаєте, спочатку було страшно, але потім людина до всього звикає. Стало дуже страшно, коли снаряд прилетів до нас у двір. Ми ж не думали, що така сильна війна буде, що нас так бомбитимуть — з землі зноситимуть наші будинки. Усі казали, що Росія — це братній народ, і я до останнього в це вірила, доки вони не почали нас бомбити", — каже Людмила Ковриженко, вихователька дитячого будинку сімейного типу.

Вивезти дітей у безпечне місце допомагали українські військові та місцева влада. Також евакуювали ще два дитячі будинки сімейного типу. Щоб вихованці трохи відволіклися від війни, їм дали можливість висловити свої емоції на 10-метровому полотні.

Дитячі малюнки доопрацюють львівські художники: це майстри графіті, які підготують банер для експозиції у Львові. Такі акції арт-терапії у місті вирішили проводити для юних переселенців регулярно.

Читайте також: Мистецтво — не поза політикою: якою бачать війну українські художники (ВІДЕО)

Прямий ефір