"Не можна звикати до війни": мирну акцію із закликом посилити допомогу Україні провели в Ужгороді (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот відео: kanaldom.tv

Новини про війну в Україні не повинні стати фоном. Щодня у країні хтось змушений залишити свій дім на невизначений час у пошуках спокійного місця, тимчасового притулку. Хтось втрачає близьких. Це не особиста трагедія окремої людини, а те, чим живе вся Україна вже 56 днів. Саме це хотіли донести до учасників акції, що відбулася в Ужгороді. У межах заходу українці пройшлися з валізами в руках центральною площею міста, передає кореспондентка телеканалу "Дом".

Головна мета акції, за словами організаторів, звернути увагу світової спільноти на те, що нам усе ще потрібна гуманітарна допомога, і не менше, а навпаки — більше, ніж у перші дні війни.

Людина може адаптуватися, звикати навіть до найнепередбачуваніших подій. Тим паче, якщо сама не перебуває в епіцентрі того, що відбувається.

Ініціатори акції — творці платформи Ukraine Helpers, яка вже допомогла налагодити комунікацію між тими, хто потребує допомоги, і охочими допомогти.

"Останнім часом у світі зменшилася ініціатива допомоги Україні, бо, звичайно, є багато інших подій. Але ми хочемо організувати низку таких флешмобів, онлайн-подій. Перший проводимо в Ужгороді і, напевно, будемо їх проводити в інших європейських столицях для того, щоб актуалізувати ту проблему, яка сьогодні є в нашій країні, та привернути увагу до України, щоб якнайбільше людей і надалі продовжували допомагати нам", — каже Василь Ябрик, співорганізатор акції, ідеолог платформи Ukraine Helpers.

На центральну площу Ужгорода вийшли і мешканці міста, і переселенці, яким довелося залишити рідну оселю, аби зберегти життя.

Місія кожного свідомого українця, який перебуває в безпеці — говорити якнайбільше і якомога гучніше про те, що відбувається в українських містах і, звичайно ж, пам'ятати про жертви цієї війни.

Звуки вокзалу, вогкість, відчай, надія і, звичайно, згуртування. У межах мирної акції відбувся театральний перформанс. Актори без слів передали почуття жителів України, які одного разу помістили життя в одну валізу.

Статистика щодо тимчасово переселених, поранених чи вбитих людей — це не просто числа, а сотні зламаних доль.

До мирної акції зі своєю валізою приєдналася й українська співачка Анна Трінчер, яка, як і багато присутніх, не могла стримати емоцій.

"Практично кожен день мене набирає бабуся зі словами: "А у нас сьогодні стріляли". Серце кров'ю обливається, чесно. І саме тому я тут, щоб донести всьому світу дуже важливий меседж, що не можна звикати до війни, треба допомагати і робити все для нашої перемоги, бо ще раз повторюся, якщо переможе Україна — переможе весь світ", — поділилася виконавиця.

Україні, як і в перший день війни, потрібна гуманітарна допомога, підтримка міжнародних партнерів. Адже щодня жертв і постраждалих від російської агресії дедалі більше.

Читайте також: #STANDWITHUKRAINE: як український культурний фронт бореться з агресією РФ

Прямий ефір