День єднання: як відзначили нове свято в Одесі, Львові та Дніпрі (ФОТО, ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот відео: kanaldom.tv

Сьогодні, 16 лютого, в усіх регіонах України відзначили День єднання. Прапори, ходи, гімни, символічні автопробіги та поїзд Єдності — кореспонденти телеканалу "Дом" з Одеси, Львова та Дніпра представили свої репортажі.

В Одесі у День єднання пройшли одразу кілька масштабних заходів. Вранці на п'ятдесятиметровому флагштоку біля аеропорту підняли державний прапор.

У центрі Одеси сотні городян вишикувалися в колону, щоб маршем пройтися вулицями міста під звуки українського гімну. Хода завершилася біля пам'ятника Дюку Рішельє, на потьомкінських сходах. Там учасники акції розгорнули тридцятиметровий прапор України.

День Єднання в Одесі. Фото: kanaldom.tv

Увечері будівлю Одеської облради підсвітили синьо-жовтими кольорами українського прапора.

Одесити висловили свою думку про День єднання:

  • "Я разом із нашою країною, тому що я за єднання, щоб усе у нас було добре — мир, спокій";
  • "Для України це важливий момент для об'єднання, і, як підписав президент, треба, щоб ми об'єдналися";
  • "Я брав участь у майданах, у всіх майданах... День єднання — це дуже важлива дата для всіх українців, бо ми маємо відчувати, що то є нація, держава. І держава має бути міцною та об'єднаною. Що б там не було , нас ніхто не зламає”.

У Львові на залізничний вокзал прибув поїзд Єдності, який везе прапор України через 12 областей: із Рахова на Закарпатті — до Маріуполя на південному сході України. Потяг прибуде до кінцевої станції під звуки Державного гімну. На кожній зупинці на прапорі можуть розписатись місцеві жителі.

Підписи на прапорі для потягу Єдності. Фото: kanaldom.tv

Львів'яни кажуть, що тривожні новини лише більше об'єднують людей:

  • "Я вважаю, що це росіяни повинні боятися наступати на нашу країну. Потрібно нам, українцям, об'єднатися, щоб можна було дати відсіч нашому ворогові";
  • "Коли я ще вчився у школі, то написав листа військовому в АТО. І він мені зателефонував і сказав, що хоче зустрітися. Він подарував цей прапор, він мені розповів, що був у гарячих точках, і ось цей прапор висів у нього на бронеавтомобілі під час звільнення Маріуполя".

У Дніпрі сотні людей взяли участь у національному флешмобі єднання: вивішували прапори із вікон будинків. Синьо-жовті прапори прикрашали фасади адміністративних будівель, майоріли на громадському транспорті.

День Єднання у Дніпрі. Фото: kanaldom.tv

Жителі міста сходяться на думці, що саме зараз усім необхідно об'єднуватись і сьогоднішнє свято як ніколи доречне:

  • "Свято потрібне, тому що ми — вільна Україна, і не хочемо, щоб була війна, щоб загарбник напав на нас";
  • "Всі переживають за Україну, за життя, за онуків. Тож це все актуально";
  • "У мене виникає гордість за свою країну. Усі повинні об'єднуватися, щоб відчувати підтримку один одного".

Святкування у Дніпрі завершилося тим, що безліч світлодіодів жовтими та блакитними кольорами створили у небі український прапор, який було видно у радіусі десяти кілометрів.

Читайте також: День єднання України: як у містах відзначають нове свято (ФОТО, ВІДЕО)

Прямий ефір