Підсумки 16 лютого: День єднання, незаконний вирок журналісту Єсипенку та перша українська медаль у Пекіні (ВІДЕО)

Україна відзначає нове свято — День єднання. В окупованому Криму незаконно засуджено журналіста Владислава Єсипенка. Президент України Володимир Зеленський спостерігав за тактичними навчаннями на Рівненщині, а потім вирушив на Донеччину. Місяць культурної дипломатії пройде у Вікіпедії. І перша медаль для України на Олімпійських іграх у Пекіні. Про ці та інші події сьогодні, 16 лютого, — у підсумковому випуску новин телеканалу "Дом".

День єднання Зеленський провів із українськими військовослужбовцями на Рівненщині. Верховний головнокомандувач спостерігав за тактичними навчаннями "Заметіль-2022". Після відправився до Маріуполя. На запрошення президента до Донецької області з Києва також вилетіли посли деяких іноземних держав. Докладніше — у репортажі.

Незаконний вирок винесений в окупованому Криму Владиславу Єсипенку. Фрілансер "Радіо Свобода" засуджений до 6 років колонії та штрафу в 110 тис. руб. (близько 40 тис. грн.). Міністерство закордонних справ України закликає міжнародне співтовариство засудити дії окупаційного суду та вимагати від Росії припинити порушення міжнародного права на території окупованого Криму. Усі деталі — у матеріалі.

Європейські дипломати підтримали Україну у День єднання. Вони прийшли до Стіни Пам'яті у Києві — національного меморіалу українським військовим та добровольцям, які загинули, захищаючи Україну. Глава представництва Європейського союзу в Україні, естонський дипломат Матті Маасікас зазначив, що стійкість, яку виявляють українці, вражає весь світ. Більше — у наступному сюжеті.

Святкова атмосфера не завадила депутатам Верховної Ради України ухвалити низку важливих рішень. Засідання парламенту розпочалося з урочистостей до Дня єднання. Після цього депутати приступили до роботи. Серед іншого, схвалили вихід України з деяких міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності незалежних держав (СНД). Про святкування та роботу Верховної Ради — у сюжеті телеканалу "Дом".

Посилено охороняється державний кордон на Чернігівщині. Під пильним контролем він перебуває ще з 2014 року, але зараз, враховуючи військові навчання Росії та Білорусі, прикордонники стали ще пильнішими. Беруть до уваги й заяви американської розвідки про можливий напад. Про охорону українських рубежів у Чернігівській області — у наступному репортажі.

Кібератака на сайт Міністерства оборони продовжується. Відновити його роботу допомогли США. Трафік порталу довелося надіслати на додатковий сервіс захисту, розташований у Сполучених Штатах. У Міноборони попередили: спроби злому продовжуватимуться і можуть тимчасово порушити роботу порталу. Подробиці наймасштабнішої в історії України DDOS-атаки — у сюжеті.

У Вікіпедії пройде місяць культурної дипломатії під гаслом "Україна скрізь". У його рамках учасники з різних країн створюватимуть та оновлюватимуть статті про Україну та українську культуру. За словами організаторів, це допоможе краще презентувати нашу державу у світі. Більше — у матеріалі.

Перша медаль для України на Олімпійських іграх у Пекіні. Спортсмен із Миколаєва Олександр Абраменко завоював срібло у лижній акробатиці, поступившись представнику Китаю та обійшовши конкурента з Росії. Медаль спортсмен присвятив Дню єднання України. Докладніше — у заключному сюжеті випуску.

Ці та інші події 16 лютого — у підсумковому випуску новин:

Сьогодні у випуску:

  • 00:54 Вирок журналісту Владиславу Єсипенку у тимчасово окупованому Криму є незаконним, заявили в Офісі президента України.
  • 02:36 Президент Володимир Зеленський спостерігав за військовими навчаннями "Заметіль-2022".
  • 03:54 У День єднання Європа підтримує Україну.
  • 06:01 День єднання у столиці: що сьогодні відбувається у Києві, який вигляд він має та що думають його мешканці про можливе вторгнення?
  • 08:27 З урочистостей до Дня єднання сьогодні розпочалося засідання Верховної Ради.
  • 13:02 День єднання святкують і у Чернігові.
  • 18:11 Кібератака на сайт Міністерства оборони продовжується.
  • 19:22 День єднання в Україні: як його відзначили жителі Одеси, Львова та Дніпра.
  • 27:16 Міжнародна акція #UkraineEverywhere стартувала у Вікіпедії.
  • 19:46 Український спортсмен виборов срібну медаль на Олімпіаді в Пекіні.
Прямий ефір