Видавати листування з Джелялом не планую, публікую поки у Facebook, — письменник Курков

Андрій Курков на акції на захист кримських татар. Скріншот відео: kanaldom.tv

Письменники також можуть допомогти у звільненні громадян України, які незаконно утримуються на окупованих територіях або в Росії. Таку думку в програмі "Дисиденти" телеканалу "Дом" висловив письменник, президент спільноти PEN Ukraine Андрій Курков.

Міжнародний ПЕН-клуб (International PEN Club) — правозахисна організація, перше міжнародне об'єднання письменників, засноване у 1921 році, в Україні діє з 1989 року.

Після 2014 року в українського ПЕН-клубу щодо російських колег збереглися зв'язки лише зі спільнотою в Петербурзі.

"У нас є контакт із пітерським ПЕНом, який залишається вірним хартії та боротьбі за права людини. Це Лєна Чижова та група письменників, які перебувають у контрах із московським ПЕН-центром, який… я не можу сказати, що він ліг під адміністрацію Путіна. Але він живе своїм життям і не бере участі у процесах, у яких зобов'язаний брати участь будь-який ПЕН-центр", — сказав Курков.

Сам письменник як активний учасник ПЕН-руху зараз зосереджений на підтримці, зокрема, незаконно ув'язнених у Росії та Криму кримських татар.

"Я і говорю, і пишу про це. У Норвегії вийшов великий мій матеріал про Нарімана Джеляла. Зараз я з ним листуюсь. І пишу досить часто про кримських цивільних журналістів, про рух "Кримська солідарність", — розповів він.

Видавати листування із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джелялом, який із вересня 2021 року перебуває у Сімферопольському СІЗО, Курков не планує. Поки що він його публікує в соціальних мережах.

"Видавати листування — ні. Але я його викладаю, і викладає його дружина Левіза [у Facebook]. Видавати, я не знаю, наскільки це... Це може бути частиною якоїсь книжки-збірки про боротьбу українських письменників за своїх колег, за своїх співвітчизників", — зауважив письменник.

Курков упевнений, що своєю громадянською позицією письменники також можуть допомогти у звільненні громадян України, які незаконно утримуються на окупованих територіях або в Росії.

"Якщо говорити та писати щодня, і навіть просто щодня публікувати пости на цю тему у Facebook, це дозволяє темі залишатися актуальною. Актуальною доти, доки не будуть звільнені незаконно ув'язнені та засуджені люди", — сказав він.

Учасниця програми "Дисиденти", кураторка "Книжкового арсеналу" Оксана Хмелевська наголосила, що PEN Ukraine не лише підтримує літераторів та митців, але й веде правозахисну діяльність.

"Це дуже важлива організація, на рівні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). А PEN Ukraine — це правовий захист для письменників. І зараз ця організація справді дуже актуальна і реагує на нинішню ситуацію. Мені дуже подобаються їхні проєкти, наприклад премія Гонгадзе, або премія Шевельова за [художню та наукову] есеїстку. Але також їхня діяльність у відстоюванні прав кримських татар та величезні кампанії, які вони робили щодо звільнення Сенцова та інших політв'язнів... І, слава богу, зараз уже ці політв'язні на волі, і вони теж у ПЕН-клубі. Взагалі потрапити до ПЕН-клубу — це честь. Це реально дуже потужно для письменників, всі туди хочуть потрапити", — прокоментувала вона.

Читайте також: Я зустрічав багато таких людей на Донбасі — про екранізацію роману "Сірі бджоли" розповів Курков

Нагадаємо, Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносценарист. Автор 13 романів та 5 книг для дітей, автор сценаріїв понад 20 художніх та документальних фільмів. Книги Куркова потрапили до топ-10 бестселерів Європи. Найпопулярніший роман — "Пікнік на льоду" — продано в Україні тиражем 150 тис. примірників. У 2018 році видано роман "Сірі бджоли" про двох мешканців села, яке з початком бойових дій на Донбасі опинилося в "сірій зоні", біля лінії зіткнення. Книги Куркова перекладено 36 мовами.

Курков — член Спілки кінематографістів України, Національної спілки письменників, член Європейської кіноакадемії. У грудні 2018 року його обрано президентом PEN Ukraine.

З 2005 року Курков є персоною нон ґрата у РФ. Письменник пов'язує це зі своїми публічними висловлюваннями під час Помаранчевої революції в Україні. Зокрема Курков критикував втручання РФ до українських виборів 2004 року.

Читайте також: Особливості книжкового ринку Європи та як створити феномен української літератури за кордоном — думка письменника Куркова

Прямий ефір