Національний тиждень читання — як українцям прищеплюватимуть любов до книг (ВІДЕО)

Ілюстративний скриншот відео: UATV Channel

Національний тиждень читання, який стартував в Україні сьогодні, 13 грудня, вперше відбудеться на державному рівні. Понад сотню українських видавництв, книгарень та бібліотек запропонують шанувальникам друкованого слова спільні читання, обговорення книжкових новинок в онлайнформаті і не лише, повідомляє "Дом".

Раніше в читальній залі художньої та соціально-економічної літератури бібліотеки Київського політехнічного інституту ніде було яблуку впасти. Все змінилося із початком пандемії COVID-19.

"Саме цьогоріч підростає покоління студентів, які читають. Нам було дуже приємно. Але вони всі пішли на заочне навчання і тому ми зараз чекаємо і сподіваємось, що тиждень читання приверне увагу до книжок", — каже провідна бібліотекарка науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України "Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського" Ірина Філоненко.

Для своїх читачів там підготували відеопроєкт про книгу Барбари Оклі з рекомендаціями, як легко вчитися. І книжкову новинку "Більдунг" — про секрет успішності скандинавських країн.

"В нордичних країнах існує таке поняття як більдунг. Це, власне, про навчання протягом життя та про розвиток особистості. Це освіта всього населення всіх верств населення. І вона була на державному рівні і на такому неформальному насамперед через бібліотеки", — розповіла директорка науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України "Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського" Оксана Бруй.

До Національного тижня читання може приєднатися будь-хто. Наприклад, поділитися в соцмережах фотографією улюбленої книги з хештегом #тиждень читання та #знайдисвоюкнижку. Подібні акції проводять у багатьох країнах світу.

"Десь пропонують безплатний проїзд в громадському транспорті, якщо ти заходиш туди з книжкою. Ми вибрали такий формат, що головні акції проводять самі учасники, які зголосилися до цього. А це насамперед публічні бібліотеки, наші видавці, і наші книгарні", — сказала директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

За даними Українського інституту книги, регулярно читає кожен третій українець. А в книгарнях через пандемію покупців поменшало вдвічі. В уряді знайшли спосіб підтримати книговидавців.

"Є і варіанти. У нас запрацювала сьогодні програма єПідтримка. В межах цієї програми є кведи, які передбачені на покупку саме книг. Тому є така нагода скористатися можливістю витратити одну тисячу гривень вакцинованим на придбання книг", — повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Цьогоріч на рівні уряду в Україні планують затвердити Стратегію розвитку читання до 2025 року. Книги хочуть зробити доступними, а читання — модним.

Читайте також: 30 знакових книг Незалежності: "Утро Дома" з Олександрою Коваль

Як повідомлялося раніше, акція має на меті популяризувати читання. Дослідження Українського інституту книги, проведені торік, показали, що лише 27% українців читають книги, тоді як у Канаді — це 67%, Франції — 60%, Ісландії — 53%.

Читайте також:Підсумки 13 грудня: посилення повітряного прикриття, звільнення заступника міністра і новий будинок для ВПО (ВІДЕО)

Прямий ефір