Заснування товариства "Просвіта" та Марш мільйона: 8 грудня в історії

8 грудня 153 року тому у Львові було започатковано товариство "Просвіта". Це найстаріша в Україні культурно-просвітницька організація з представництвами у регіонах. Головна мета "Просвіти" — розвиток української національної культури. Про це йдеться у програмі "Утро Дома".

68-й день народження відзначає секс-діва 90-х, американська актриса Кім Бейсінгер. У 17 років вона стала володаркою титулу "Міс Джорджія", а потім поїхала підкорювати Лос-Анджелес, і їй це вдалося. Бейсінгер затвердили на роль дівчини Бонда у фільмі "Ніколи не говори ніколи". Після виходу фільму вона здобула справжню популярність.

Також 8 грудня 1955 року було затверджено прапор Ради Європи — зірки на синьому тлі.

Цього дня 1963 року відкрився Український католицький університет ім. Святого Климента. Він був заснований у Римі, а у 2002 році розпочав роботу у Львові. Зараз це один із найкращих вищих навчальних закладів країни.

Крім того, 8 років тому в Києві відбувся Марш мільйона — один із наймасштабніших мітингів Революції Гідності. Загальна кількість учасників перевищила кількасот тисяч. Головною вимогою протестувальників стала відставка президента та уряду України.

Читайте також: День народження Катерини Білокур та відкриття Ніагарського водоспаду: 7 грудня в історії

Прямий ефір