Як одягалися в Україні 250 років тому: закінчені зйомки серіалу про моду українського бароко (ВІДЕО)

Скріншот відео: uatv

Закінчено зйомки документального серіалу "Історія зі смаком", який вже цього року з'явиться у вільному доступі, інформує "Дом".

Пеньє, кунтуші та корсети з шовку та тафти із золотим шиттям — саме так одягалися українці 250 років тому. У фільмі можна буде побачити точно відтворену моду того часу.

Автори проєкту — письменниця Ганна Гороженко та історик костюма Людмила Сівцева-Климук. Вони популяризують епоху українського бароко. Шиють автентичні вбрання шляхти, відтворюють бали XVIII століття, по крихтах збирають деталі побуту та звичаїв тієї епохи.

До підбору реквізиту та костюмів автори стрічки підійшли з особливою увагою: старовинний одяг та тканини шукали на "блошиних" ринках Європи, а дизайн копіювали із зображень епохи бароко.

"Глядач може побачити, який вигляд мали наші предки, який вигляд мали княгині, який вигляд мали їхні чоловіки, який вигляд мали їхні діти, який вигляд мав їхній побут. Відтворено було кілька ансамблів як жіночих, так і чоловічих", — розповіла Сівцева-Климук.

Основна ідея фільму — розвіяти міфи та упередження українців про власну історію.

"Ми хочемо показати, що українці, насправді, були дуже прогресивною європейською нацією вже тоді, в середині XVIII століття. Ми намагалися підійти і показати так, як це мало бути і як це було в середині XVIII століття. Щоб у глядача, який дивиться, виникло відчуття, що це все правдоподібно, все, що ми показуємо", — коментує Ганна Гороженко.

На "Історії зі смаком" автори не мають наміру зупинятися: планують зняти повнометражний фільм про історію української шляхти, а також провести справжній костюмований бал у стилі бароко. Виручені гроші витратять на реставрацію садиби останнього гетьмана України Кирила Розумовського.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FkanalDOM%2Fvideos%2F849629622321282%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Прямий ефір