Оригінал Конституції Пилипа Орлика встановили до експозиції — чому документ унікальний (ФОТО)

Установка в экспозицию оригинала латиноязычной Конституции Пилипа Орлика. Фото: Facebook/Александр Ткаченко

Сьогодні, 13 серпня, у Національному заповіднику "Софія Київська" встановили до експозиції оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика, який вперше прибув до України. Цей документ тимчасово експонуватиметься до 30-річчя Незалежності України. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Facebook, інформує "Дом".

"Величезне щастя і гордість особисто бути присутнім під час її встановлення до експозиції. Це зворушливо, хвилююче та відповідально. Так і хотілось сказати "Ласкаво просимо додому". Чому документ такий унікальний? Це перша в світі Конституція ("Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького", була створена у 1710 році — ред.), що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони. У ній вже тоді йшлося про цілісніть і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою", — написав міністр.

За його словами, латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці "Раритети Української козацької держави — Гетьманщини XVII-XVIII ст." у Софії Київській. Також на експозиції представлені ще три старовинних предмети тих часів. Булава гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга. І ті, що зберігаються в Україні: Мощехранительниця — знак Гідності Голови Української Держави, або Клейнод Гетьмана Івана Мазепи; два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи.

Побачити історичні експонати зможе кожен вже із 16 серпня до 14 листопада 2021 року у Національному заповіднику "Софія Київська".

Читайте також: Унікальні скульптури Пінзеля та його учня показали в Києві (ФОТО)

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що разом з Конституцією до України будуть доправлені гетьманська булава Пилипа Орлика, а також булава гетьмана Івана Мазепи. Перемовини з владою Швеції з цього приводу тривали кілька місяців.

Прямий ефір