Документальний фільм "Самоповернення в Крим" представили в Києві (ВІДЕО)

Кадр из д/ф "Самовозвращение в Крым". Скриншот видео: youtube.com

Документальний фільм "Самоповернення в Крим" представили в Києві сьогодні, 9 серпня, в Міжнародний день корінних народів світу, інформує "Дом".

На рубежі 80-90-х років минулого століття кримські татари масово поверталися з депортації в тоді ще радянський Крим, де стикалися з великою протидією. У фільмі зібрані історії "самоповернення" кримськотатарських сімей, які починали нове життя на півострові — без права на житло, землю і гідну роботу.

Режисер фільму, кримський татарин Ахтем Сеїтаблаєв акцентував на важливості прийняття закону "Про корінні народи України".

"Коли ми говоримо про кримських татар, про караїмів і кримчаків як корінні народи, це, по-перше, є запорукою того, що це буде мати своє місце в усіх міжнародних інстанціях... Згідно з нормами ООН, лише корінний народ має вирішувати присутність, зокрема, військових баз на території своєї батьківщини. А кримські татари, звичайно, будуть проти присутності російських військ на території України та Криму", — сказав Сеїтаблаєв.

Він підкреслив, що закон про корінні народи також має значення в контексті того, що кримські татари відчувають себе громадянами України, й впродовж багатьох років "ми це підкреслювали й підкреслюємо зараз — під час окупації".

"Це так само і неймовірна підтримка, моральна в першу чергу, тих людей, які зараз залишилися на окупованій території", — резюмував Сеїтаблаєв.

Читайте такожСьогодні — Міжнародний день корінних народів

Нагадаємо, в липні цього року Верховна Рада ухвалила закон "Про корінні народи України". Ними визнані кримські татари, караїми та кримчаки. Це понад 350 тис. осіб. Закон визначає правовий статус корінних народів і гарантує права на самовизначення в складі України.

Також сьогодні у світі відзначають Міжнародний день корінних народів. Його затвердила Організація Об'єднаних Націй у 1994 році. За даними ООН, у світі налічується 370 млн представників корінних народів, які живуть в 90 країнах і є носіями понад 5 тис. етнічних мов.

Прямий ефір