День народження Шептицького та вихід книги "Володар перснів": 29 липня в історії

29 липня — 156-та річниця від дня народження митрополита Андрея Шептицького — видатного українського церковного, громадського та політичного діяча. Про це йдеться в програмі "Утро Дома".

Майже 44 роки він очолював українську греко-католицьку церкву. Також був відомим меценатом, заснував Національний музей і греко-католицьку богословську академію у Львові, земельний банк, народну лікарню. Він був єдиним у Європі церковним ієрархом, який зважився на відкритий протест проти вбивств євреїв під час Другої світової.

У цей день в 1954 році світ побачила перша частина трилогії "Володар перснів" — "Братство короля". Автор англійської епопеї — Джон Толкін. Після публікації роман став одним із найпопулярніших і найвідоміших у жанрі фентезі. Його переклали багатьма мовами світу та успішно екранізували.

Також 29 липня свій день народження святкує українська художня гімнастка Анна Безсонова. У 2004 році українська спортсменка завоювала бронзову медаль на Олімпіаді в Афінах. Успіх чекав її і на наступних Іграх, де вона також виграла "бронзу". Гімнастка — 4-разова чемпіонка світу, 3-разова чемпіонка Європи. У 26 років вона завершила кар'єру, але зі спортом не розпрощалася: відкрила школу художньої гімнастики у Маямі.

Читайте також: Хрещення Русі, день народження Винниченка і початок Першої світової: 28 липня в історії

Прямий ефір