Візьмуть участь в "Іграх воїнів": ветерани провели тренування з баскетболу на візках у Дніпрі (ВІДЕО)

Тренировка спортсменов. Фото: 34.ua

Тренування з баскетболу на візках збірної України пройшло у Дніпрі. У команду, що буде брати участь у міжнародних змаганнях "Ігри воїнів", увійшли 40 осіб. Всі будуть виступати відразу в декількох дисциплінах. А чотирнадцять учасників позмагаються ще і в новому для себе виді спорту — баскетболі на візках, інформує "Дом".

М'яч в баскетбольний кошик закидають спортсмени на візках. Всі вони — учасники національної збірної "Ігор воїнів". І восени представлятимуть Україну на міжнародних змаганнях в Орландо, США. Всі учасники збірної — ветерани або військовослужбовці, які отримали поранення в зоні бойових дій на Донбасі. Сергій Калитюк був серйозно поранений влітку 2014 року при штурмі Красного Лиману (перейменований у 2016 році в Лиман) в Донецькій області. Але це не заважає йому вести активний спосіб життя.

"Рух — це життя. Тому треба рухатися. Це мене витягнуло. Я займався спортом до поранення, мені запропонували займатися спортом в госпіталі", — розповів Калитюк.

Спочатку був велоспорт і стрільба з лука. Тепер пробує себе в баскетболі на візках. Для України — це новий вид спорту. І збірна вперше виступить в цій категорії на міжнародних змаганнях. Для цього спеціальні спортивні коляски українським спортсменам привезли їх американські однодумці.

"Тут більший розвал коліс, і вони під великим кутом. Це треба для того, щоб під час гри користувач не перевертався. Але бувають, звичайно, і такі випадки. Тому що це дуже контактна гра", — повідомив учасник збірної Віктор Легкодух.

Перші тренування провели учасники "Ігор воїнів" з Америки.

"Це Повітряні сили Сполучених Штатів, які приїжджали до нас. Вони трохи показували, ми з ними грали. Вони, власне, вчили хлопців кататися на цих візках. Тому що людина, яка сяде в цю коляску, вона нічого не зможе з нею зробити. Вона зовсім іншої конструкції, і вона дуже швидкісна", — розповів "Дому" тренер української збірної з баскетболу на візках на "Іграх воїнів" Тарас Шпук.

Баскетбол на візках називають одним з найбільш видовищних видів спорту на "Іграх воїнів". Тут є і динаміка, і силове протиборство. Саме це і допомагає багатьом учасникам змагань відновити фізичне та емоційне здоров'я.

"Спортивна реабілітація вже у всьому світі для ветеранів вважається одним з кращих інструментів повернення в соціум", — зазначила національний координатор "Ігор воїнів" та "Ігор Нескорених" в Україні Оксана Горбач.

Навчально-тренувальні збори баскетболістів на візках триватимуть до 29 липня. Після цього збірна продовжить активну підготовку по 12 видах спорту, щоб уже у вересні гідно представити Україну на "Іграх воїнів" в Америці.

Читайте також: 40 військовослужбовців вперше представлять Україну на Warrior Games у США (ВІДЕО)

Прямий ефір