Курбан-байрам: як в Україні відзначають одне з головних свят ісламу (ВІДЕО)

Празднование Курбан-байрам в Киеве. Фото: kanaldom.tv

Курбан-байрам — одне з трьох головних свят в ісламі. Його мусульмани всього світу почали відзначати сьогодні, 20 липня, інформує "Дом".

В Україні нині проживають близько 2 млн мусульман, найбільша громада — в окупованому Росією Криму.

Вранці в перший день свята в мечетях провели намаз — традиційну молитву мусульман. У київській мечеті Ар-Рахма зібралося понад 1 тис. мусульман, де провели святковий намаз.

Цього дня кожна мусульманська родина, яка може собі це дозволити, повинна принести в жертву Аллаху барана, козу або корову. Цей ритуал відсилається до Корану, а конкретно — до історії про пророка Ібрагіма.

"Історія свята дуже глибока. Вона відсилає до пророка Авраама, якому було наказано віддати в жертву старшого сина. Коли вже дійшло до жертвопринесення, Аллах дозволив Авраамові віддати в жертву замість сина барана", — розповіла прессекретарка Духовного управління мусульман України Катерина Юрченко.

Цього разу намаз в мечеті провів верховний муфтій України Ахмед Тамім. У його проповіді прозвучали духовні настанови всім мусульманам держави.

"Наша проповідь була про те, що всі мусульмани, насправді, мають бути братами. Тому що згуртованість суспільства складається з теплих взаємин, розуміння. А мусульмани України — частина цього багатонаціонального українського суспільства", — зазначив він.

За традицією, після ранкового намазу відбувається відвідування могил предків, а також роздача м'яса нужденним.

Курбан-байрам триватиме ще три дні. Протягом усього свята в мечеті о 15:00 проводитимуть благодійні обіди.

Читайте також: Курбан-байрам святкують мусульмани — як відбувається святкування в Києві (ФОТО)(ФОТО)

Прямий ефір