У яких областях досі чинні рішення про регіональні мови, розповів мовний омбудсмен

Тарас Креминь. Фото: radiosvoboda.org

Досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, та в окремих громадах Одеської та Закарпатської областей. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь сьогодні, 13 липня, інформує "Дом" із посиланням на пресслужбу омбудсмена.

"Питання скасування досі чинних антиконституційних рішень постійно перебуває у нас на контролі", — зазначив мовний омбудсмен.

Також повідомляється, що після повторного звернення уповноваженого із захисту державної мови до генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної. Рішення було ухвалено 8 липня.

"Сподіваюся, що найближчим часом депутати затвердять міську програму розвитку української мови як державної, запрацюють безкоштовні курси з вивчення української мови, а також буде призначено профільного заступника міського голови з питань мовної політики", — додав Тарас Кремінь.

Зазначимо, що чинний закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не передбачає надання рішеннями місцевих рад будь-яким мовам статусу регіональних на будь-якій частині території України. Такі рішення повинні були бути скасовані ще в шестимісячний термін із дня набутия чинності законом, тобто ще два роки тому.

Прямий ефір